Terug naar overzicht

Extra aandacht voor jong talent

Staatssecretaris Dijksma van onderwijs maakte de lijst van gehonoreerde projecten vandaag bekend. In totaal krijgen ongeveer vierhonderd basisscholen de kans om in de klas extra aandacht te geven aan hoger begaafde leerlingen. Dat is nodig, zegt Dijksma: ‘Kinderen die iets sneller kunnen leren, krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Ongeveer een derde van deze leerlingen wordt niet voldoende uitgedaagd.’

Samenwerkingsverband

‘De gekozen voorstellen zijn innovatief en betrekken hun omgeving bij het project’, zegt KNAW-voorzitter Robbert Dijkgraaf, die leiding gaf aan de commissie die de voorstellen beoordeelde. Zo gaan de basisscholen plusgroepen en ICT-projecten opzetten, en versterken ze de samenwerkingsbanden met hogescholen en universiteiten in de buurt.

Twee van de betrokken instellingen zijn de pabo Groenewoud Nijmegen en het Centrum Begaafdheidsonderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Samen gaan ze een twintigtal basisscholen uit de regio helpen met de scholing en begeleiding van leraren. "Hoogbegaafdheid staat ook bij de pabo's op de agenda", zegt Yvonne Visser, directeur van de Nijmeegse pabo. ‘We werken bijvoorbeeld al samen met speciale scholen voor hoogbegaafde kinderen – de zogenoemde Leonardoscholen – en onze studenten kunnen een minor rond hoogbegaafdheid volgen. Er is immers niet één antwoord op hoogbegaafdheid; het gaat vaak echt om maatwerk.’

Landelijke programma's

De scholen die geen subsidie kregen kunnen beroep doen op een aantal landelijke programma's, zoals een virtuele topschool of een project van het Platform Bèta Techniek dat basisschoolleerlingen laat kennismaken met wetenschappelijk onderzoek. Voor die landelijke projecten is nog eens vijf miljoen euro uitgetrokken.

Aan de universiteiten lopen al langer initiatieven voor slimme en enthousiaste basisschoolleerlingen. Instellingen als de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Tilburg en de Universiteit Maastricht organiseren bijvoorbeeld 'kinderuniversiteiten'. Hoogleraren geven een paar keer per jaar speciale lezingen voor kinderen over onderwerpen als 'Kijk in je lijf' en 'Waarom win ik nooit de loterij?'.

Avans

Ook bij Avans bestaan dergelijke initiativen. Pabodocent Mart van Gool gaf afgelopen jaar nog les tijdens een techniekproject van Eureka!, een verrijkingsklas voor hoogbegaafde kinderen in Breda. [IB/HOP/MK]

Zie ook eerder verschenen artikel:

Techniek voor slimme kinderen 09-06-2009

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?