Terug naar overzicht

Nederlandse vrouw minste interesse ICT

Dat zijn de uitkomsten van een Europees onderzoek van European Schoolnet LINK onder ouders, leraren en scholieren tussen de 15 en 18 jaar. De meerderheid van alle respondenten, die afkomstig waren uit Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Polen, gaf aan na de middelbare school geen ICT-opleiding te beginnen.

Vrije tijd

En dat geldt het sterkst voor de Nederlandse vrouwen. In hun vrije tijd gebruiken ze ICT-toepassingen net zoveel als in de andere onderzochte landen. Toch is hun kennis op het gebied van computers en informatiesystemen laag. Bovendien denkt bijna 60 procent van de Nederlandse vrouwelijke studenten dat ICT moeilijker is dan andere vakken.

Dat verklaart waarschijnlijk waarom slechts 35 procent van de Nederlandse vrouwelijke studenten thuis haar eigen internetverbinding repareren. Bij mannen is dit 69 procent. Alleen de ICT-kennis onder oudere vrouwen is slechter. Zo'n 80 procent van de ondervraagde Nederlandse moeders heeft weinig kennis van en interesse in besturingssystemen.

Economische crisis

In 2004 was minder dan 25 procent van de informatica-afgestudeerden in de EU een vrouw. Door het afhaken van het enorme percentage vrouwen gaat er veel talent verloren voor de Europese ICT-industrie. Ondanks de economische crisis dreigt er zelfs een tekort aan 70.000 ICT-specialisten in 2010. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?