Terug naar overzicht

NS trakteert niet

Robbert Weijers, student technische bestuurskunde in Delft, schreef een computerscript waarmee hij vertraagde reizen kan opsporen op de website van de Nederlandse Spoorwegen. Het overzicht plaatste hij op NStrakteert.nl.

Studenten aanmoedigen

Op de site worden studenten aangemoedigd zich ‘te laten gaan’ met de schaderegeling van de NS. Wie een OV-studentenkaart heeft, kan per vertraagde treinreis immers tot 4,54 euro terugkrijgen. De site houdt bij hoeveel euro schadevergoeding er al kon worden verdiend. Na één dag staat de teller op 8817 euro.

Donderdagmiddag werd de site gelanceerd, vrijdagochtend haalde hij de Volkskrant, en een uur later werd Weijers gebeld door de NS. ‘Ze dreigden met juridische stappen als we de site niet offline haalden. We konden op dat moment niet goed inschatten hoe sterk we juridisch staan en zijn meteen gestopt met het updaten van de site’. De NS beschuldigt Weijers van aanzet tot fraude en wil uitgekeerde schadevergoedingen op hem verhalen. Vandaag overlegt hij met zijn advocaat.

Rechtszaak aan de broek

Gaat hij door met de site? ‘Dat ligt er een beetje aan. Het is niet de bedoeling dat we straks een rechtszaak aan onze broek hebben.’Weijers benadrukt dat de site ‘niet gemaakt is om heel studerend Nederland bij de NS gratis geld te laten halen’ maar dat hij meedoet aan een wedstrijd waarin gezocht werd naar de meest ‘nutteloze en waardevolle webapplicatie’.

‘Ik zat in de trein over die wedstrijd na te denken toen de conducteur omriep om dat we vertraging hadden. Achter me hoorde ik studenten klagen dat ze weer een geld-terug-formulier moesten invullen. “Wacht eens even”, dacht ik toen.’ De site behoort alvast tot de finalisten, volgende week vrijdag hoort Weijers of hij in de prijzen valt. [IB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?