Terug naar overzicht

Offshore: innovatief en toonaangevend

‘We zijn bij Avans gewend anticyclisch te denken,’ opent Frans van Kalmhout van de Raad van Bestuur de dag. ‘We proberen het net even iets anders te doen met nieuwe opleidingen als Integrale Veiligheid en ABC. De Minor Offshore past prima in dit rijtje.’ Hij slaat daarmee de spijker op de kop. Want innovatie is het toverwoord op de conferentie.

Geheim

Volgens spreker Edward Heerema, president-directeur van Allseas Engineering, schuilt daarin ook het geheim waarom Nederland in deze branche zo toonaangevend is: ‘We zijn maar een klein landje dat volgebouwd is en een uitgebreide wetgeving kent. Voor scheepsbouw zijn we te duur. We moeten het hier hebben van technologische vernieuwingen.’

Govert Hamers van IHC Merwede haakt hier handig op in. Nederlandse offshore-bedrijven moeten zich volgens hem richten op innovatieve projecten als het ontmantelen van boorplatforms en de plaatsing van windmolens in de Noordzee. ‘De Nederlandse ingenieurs zijn ondernemend en hebben een goede technische opleiding. Daar moeten we gebruik van maken.’

Te springen

De ene topman is nauwelijks uitgesproken of het publiek krijgt al weer de volgende directeur voorgeschoteld. De hoge piefen uit de offshore-branche zijn rijk vertegenwoordigd. En allemaal om dezelfde reden. De bedrijven zitten te springen om jonge ingenieurs met een technische opleiding. De komst van de Bossche offshore-minor wordt dan ook door de hele branche omarmd.

In dat licht is het toch tegenvallend dat slechts een handjevol studenten zich in de kuipstoeltjes heeft genesteld. In het atrium aan de Onderwijsboulevard hebben de pakken nog steeds de overhand. Dat vindt ook mede-organisator Joannes Collette jammer. ‘In deze tijd van tentamens en afstuderen hebben de studenten helaas andere prioriteiten.’

Klapper

Desondanks noemt Collette, tevens lector Industriële Automatisering op Avans, de conferentie een succes: ‘Het was een klapper. Deze conferentie was er vooral op gericht om bedrijven aan ons te binden en Avans op de kaart te zetten. We hebben 150 man uit de offshore-branche, die normaal alleen in Zuid-Holland zitten, naar Den Bosch weten te lokken. We hebben bewezen dat Avans een ondernemende hogeschool is.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?