Terug naar overzicht

Protocol voor Mexicaanse griep bij Avans

Docent Jaap van Omme van de Academie voor Gezondheidszorg zocht uit eigen nieuwsgierigheid uit wat er op zo’n moment te gebeuren staat. In de Avans Hogeschool Medezeggenschaps Raad meldde hij: ‘Het is in Oost-Brabant al aan de orde. In de krant staat dat vrijwel iedereen ermee te maken krijgt. Het virus blijkt niet zo ernstig te zijn, maar het komt er wel aan.’

GGD neemt de regie

Als er een geval van de ziekte bij Avans bekend wordt, meldt de school dat aan de GGD. Die neemt de regie vervolgens over en bepaalt wat er moet gebeuren. Dat gebeurt in samenspraak met de arbodienst en de Raad van Bestuur. ‘Dat is landelijk zo geregeld’, meldt Van Omme.

Daarna wordt bekeken wat de vervolgstappen zijn. ‘Opties zijn het verstrekken van het middel Tamiflu op school, een tijdelijke sluiting van de school of helemaal niks.’

Richtlijnen

De alarmbellen gaan nog niet rinkelen bij een verkouden werknemer. ‘Een griep is niet te verwarren met een verkoudheid’, zegt Marjan Hollaar van Avans Arbo. ‘Bij een griep voel je je echt beroerd en ga je wel naar de huisarts.’

Als daar blijkt dat het varkensgriep betreft, worden de bedrijfsartsen van Avans op de hoogte gebracht. ‘Als die melding binnenkomt bij Avans, dan hebben de bedrijfsartsen de richtlijnen van het RIVM om de vervolgstappen te ondernemen.’ [EvG]

Zie eerder verschenen artikel:

Avansstudent in Mexico maakt het goed – 28-04-2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?