Terug naar overzicht

Stemmen bij Avans

Linda Bervoets wil graag stemmen, maar de eerstejaars Small Business and Retail Management in Den Bosch mag niet. Ze heeft een stembiljet van de gemeente Oss. Daarmee mag ze niet op Avans haar stem uitbrengen. ‘Eigenlijk wilde ik vanmorgen in Oss stemmen, maar ik moest de trein halen’, vertelt ze. Dan vanavond nog maar een poging wagen.

Overal stemmen

Met een Bossche stempas mag je overal in de stad stemmen. Maar ook dat weten veel studenten niet, of ze hebben simpelweg hun stembiljet niet bij zich. ‘Het is voor het eerst dat hier een stembureau is’, verklaart gemeenteambtenaar Bas Janssen. ‘Op elk stembiljet staat het dichtstbijzijnde stembureau vermeld. Niet veel weten er dat je er overal in de gemeente mee kunt stemmen.’

Het Bossche stembureau kwam als een verrassing op Avans te staan. Dat was vooraf niet gecommuniceerd. Mede daardoor is het niet druk. ‘Ik denk dat tot twaalf uur maar een stuk of vijf studenten heeft gestemd. Het zijn vooral mensen die in de buurt wonen’, zegt Janssen.

Eerder duidelijk

In Breda was wel eerder duidelijk dat er gestemd kon worden op Avans. De ambtenaren verwelkomden de honderdste stemmer om 14.00 uur, voor sluitingstijd. ‘In vergelijking met andere jaren is het redelijk druk’, vertelt Marga Pigmans van de gemeente Breda. Het stembureau is voor de derde keer ingericht bij Avans op de Hogeschoollaan. ‘Vooral studenten komen hier stemmen en medewerkers.’

Als het stembureau sluit, zit de taak voor de ambtenaren er nog niet op. Omdat weer met het rode potlood wordt gestemd moet alles handmatig geteld worden. ‘We gaan straks naar het stadskantoor en zijn dan nog wel tot 02.00 uur bezig’, lacht Pigmans. [MK/EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?