Terug naar overzicht

Studieschuld stijgt

De groep oud-studenten die vanaf dit jaar terugbetaalt heeft een gemiddelde studieschuld van 12.523 euro. Dat is ruim vierhonderd euro meer dan de vorige lichting. In vergelijking met 2008 valt dat nog mee: de gemiddelde schuld ging toen in één jaar met bijna 1200 euro omhoog. Het aantal afgestudeerden dat met aflossen begint, blijft intussen stijgen: van bijna 65.000 in 2007, tot 75.000 in 2008 en 87.000 dit jaar.

Overheid is voorstander van lenen

De overheid staat bekend als voorstander van het lenen bij de IB-Groep. Wie leent zou minder bijbaantjes hebben en zich beter op zijn studie kunnen concentreren. De mogelijkheden om te lenen zijn daarom in de afgelopen jaren verruimd. Zo kunnen studenten sinds 2007 extra ‘collegegeldkrediet’ lenen en mogen ze tegenwoordig studiefinanciering meenemen naar het buitenland.

Toch stuurde minister Plasterk in maart een e-mail naar alle studenten waarin hij hen op het hart drukt ‘bewust’ te lenen. De minister wil voorkomen dat studenten, zonder het in de gaten te hebben, een te grote studieschuld opbouwen. [IB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?