Terug naar overzicht

Daan Paans wint St. Joostpenning 2009

 

Het was een zware kluif voor de jury om een winnaar aan te wijzen in Breda. Twee documentaires blonken uit volgens het juryrapport. Daan Paans deed dat door middel van zijn fotografie, Juan Lopez Maas met een film. Paans ging uiteindelijk met de prijs naar huis.

Claustrofobische foto’s

Paans legde vast wat voor de meeste mensen onzichtbaar blijft: de high tech onderzoeksomgeving van het CERN in Genève. ‘In een afwisseling van claustrofobische en panoramische foto’s vindt hij beelden die niet alleen technisch haarscherp zijn, maar in hun beeldkeuze ook het scherpst van het medium fotografie weten te raken’, loofde de jury zijn werk.

Prachtig portret in Mexico

Maas filmde dagelijks een plein in Mexico-City. Hij introduceert personages die je als kijker van zeer dichtbij volgt. ‘Hij gebruikt bij uitstek filmische middelen om zijn verhaal op een intrigerende manier te vertellen. Op het ene moment zit je direct op de huid van een geportretteerde, en vervolgens zoomt hij uit naar de context van de metropool. Een prachtig portret van leven en dood’, vond de jury.

Volwaardige kunstwerken

Beide studenten leverden volgens het rapport ‘professioneel volwaardige kunstwerken af’. Het fotoboek van Paans is van een dusdanig onderscheidende kwaliteit gebleken, dat hij door de jury als winnaar werd aangewezen van de St. Joostpenning 2009. De jury bestond uit directeur van AKV|St. Joost Jules van den Vijver, directeur Edwin Jacobs van het Centraal Museum Utrecht en Gert Staal, vooraanstaand designcriticus en schrijver.

De expositie van al het eindexamenwerk is vanaf dit weekend tot en met woensdag. Elke dag zijn de kunstwerken van 11.00 tot 17.00 uur te bewonderen in de kunstacademie aan de Beukenlaan in Breda. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?