Terug naar overzicht

Geen Avansservers voor Iran

De Raad van Bestuur (RvB) laat in een brief weten dat er te veel risico’s aan zouden kleven. ASB baalt ervan, aldus Anita Uitzetter, één van de initiatiefnemers. ‘We begrijpen niet hoe het Avans schade kan berokkenen. Als er een dictoriaal regime zit, dan heb je er niks te zoeken en als er een democratie komt, heb je er niets te vrezen.’

Schade berokkenen

Bestuurder Marja Kamsma denkt dat de hulp Avans wél schade kan berokkenen. ‘Je komt dan misschien wel op een zwarte lijst te staan. Studenten die bijvoorbeeld in Iran willen afstuderen of stage lopen, kunnen daar last van hebben. Wij zouden nu natuurlijk afraden om naar Iran te gaan, maar je hebt altijd studenten die het toch doen. Ook als er een nieuwe regering komt, zijn de oude mores niet zo één-twee-drie verdwenen.’ 

Het ‘ICT-aspect’ heeft volgens Kamsma eveneens meegewogen. ‘Er kan van alles gebeuren, zoals hacking. Er gebeurt op dat gebied meer dan je zelf kunt bedenken. We willen geen beslissingen nemen waar we achteraf vreselijk spijt van krijgen. We vinden het een sympathiek idee, maar omdat we de risico’s niet goed kunnen overzien, willen we er niet aan meewerken.’  

Breed gedragen comité

De ASB-docenten hadden de oproep gedaan naar aanleiding van de oprichting van iProxyIran. Dit breed gedragen comité doet een oproep aan universiteiten, hogescholen en bedrijven om een deel van hun servers beschikbaar te stellen voor Iraanse demonstranten. President Ahmadinejad heeft volgens het comité alle communicatielijnen afgesloten.  

  
Hard neergeslagen

Ahmadinejad is volgens de betogers ten onrechte als winnaar uit de bus gekomen bij de laatste presidentsverkiezingen. Dagelijks demonstreren duizenden mensen hiertegen in de straten van Iran. De opstanden worden door de Iraanse politie hard neergeslagen.  

De initiatiefnemers van iProxyIran zijn onder meer Amanda Kluveld, historicus aan de Universiteit van Amsterdam en een student van de TU Delft. Het comité heeft ook een lange lijst van bekende politici en publicisten aan zich weten te binden, onder wie VVD’er Hans van Balen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gisteren zijn steun uitgesproken voor iProxyIran en geld beschikbaar gesteld. [PM]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?