Terug naar overzicht

Presentatie skypen met Costa Rica

Alle tweedejaarsstudenten werden in groepen verdeeld en kregen een opdracht van een buitenlands bedrijf. Het project is medegeorganiseerd door Global Minded, een interactief platform dat werkt aan duurzaamheidsvraagstukken. 

Zo onderzocht een groep de mogelijkheden voor een eco-neutraal hotel op Costa Rica. De eigenaar van dat hotel, Phons van der Boom, zoekt naar manieren om zijn duurzame bedrijf te promoten. Via Skype was hij medebeoordelaar van de presentaties van de studenten.

Ecotoerisme

Zo had het projectgroepje van Marloes Tops de behoefte naar ecologische bedrijfsreizen naar Costa Rica onderzocht. ‘Ecotoerisme komt het meest voor in Amerika en Engeland. De vraag ernaar groeit en dit zijn de belangrijkste afzetmarkten’, verduidelijkte Tops. ‘Amerika ligt ook dichtbij Costa Rica, dus van daaruit is het goedkoper reizen.’

Costa Rica telt vijfhonderd hotels, waarvan er tachtig duurzaam zijn. Tops: ‘Dat land moet het lokmiddel zijn voor mensen en bedrijven die meer willen betalen voor het milieu.’ En passant hadden ze een idee voor een duurzame fitnessruimte in het hotel. ‘Door trillingen van de loopbanden kan energie worden opgewekt.’

Krabben voor geld

Een andere groep bedacht een fondsenwervingsactie voor een project van South Sea Exclusive Foundation op de Filippijnen. De uitdaging was met een minimaal budget maximale winst te genereren. Kyra Hoevenaars van de stichting koos het plan uit van student Wessel Tax en zijn groep als beste idee.

De studenten gaven Hoevenaars een boekje met een krabbetje erop. Het idee is ‘krabben voor het goede doel’. Als een soort kraslot krabt iemand een vakje open, daaronder staat het bedrag dat die persoon doneert aan het goede doel. Meer vakjes openkrabben mag natuurlijk altijd. Ook krijgt de donateur een kortingsbon van een sponsor.

Schattig boekje

‘Het is relatief goedkoop en snel uit te voeren. Precies waar we naar op zoek waren’, looft Hoevenaars de winnaars. ‘Wellicht gaan we dit nog eens uitvoeren. Het is een schattig boekje en ik geloof erin. Alleen jammer dat ze niet gekeken hebben naar het gebruik van recyclebaar papier.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?