Terug naar overzicht

Student voert keurmerk in bij gemeente

Anne Lewis blijft tot het einde van dit kalenderjaar een dag in de week bij de gemeente Nuenen werken. Het keurmerk Veilig Ondernemen is haar stokpaardje geworden. ‘Voor twee plekken in de gemeente heb ik onderzocht of dat keurmerk iets kan bijdragen aan de veiligheid: het centrum en een winkelcentrum. Daar is veel overlast van hangjongeren.’

Leefbaarheid vergroten

Lewis mocht tijdens haar stage uitzoeken of de stad iets aan het keurmerk zou hebben. Ze benaderde de winkeliersverenigingen en wat bleek: ‘Het is zeker haalbaar én er is draagvlak’, zegt Lewis. ‘Alle winkeliersverenigingen zien het zitten. Er was 78 procent respons en ze willen zich inzetten om de leefbaarheid te vergroten.’

De ondertekening van een intentieverklaring deze maand tussen de gemeente, politie en winkeliers om de problemen samen aan te pakken, was voor Lewis de feestelijke afsluiting van haar stage. ‘Dat was de eerste stap. Daarin spreek je met elkaar af inspanningen te gaan doen om het te halen.’

Maatregelen

Maar een echte afsluiting was het nog niet. Lewis: ‘We gaan een lijst van maatregelen samenstellen om uit te voeren.’ Als die lijst af is, krijgt de gemeente het keurmerk. Lewis heeft al een veiligheidsscan van het gebied gemaakt. ‘Ik heb gegevens van de politie gebruikt en persoonlijke ervaringen. Daaruit bleek dat er maar bij 25 procent van de overvallen aangifte wordt gedaan.’

Aangifte doen

In haar aanbevelingen om het keurmerk te halen, heeft ze staan dat winkeliers zeker aangifte moeten doen om zicht op de problematiek te krijgen. Ook de veiligheid in de winkels zelf is een onderdeel. ‘Twee werknemers moeten ’s avonds de zaak bijvoorbeeld afsluiten en niet maar één.’ De winkelgebieden zien er leefbaarder uit als de winkelier zelf de blikjes voor de deur opruimt. ‘Dat willen zij wel doen en de gemeente helpt hen nu.’

Na het project gaat Lewis afstuderen. Waar ze dat gaat doen, weet ze nog niet. Haar stageproject was in ieder geval een groot succes. ‘Het was vooral leuk. Je hebt met veel groepen te maken: politie, gemeente, winkeliers. Dat maakt het ingewikkeld maar juist ook leuk.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?