Terug naar overzicht

Verbod performance ‘buitenproportioneel’

Glazen kooi en honing

Hrnic voerde samen met medestudent Pleuni van Tongeren de performance uit. Beide studenten zaten in een glazen kooi en smeerden elkaar in met honing. In het lokaal vloog een zwerm bijen. Bezoekers die de performance wilden bijwonen, moesten imkerpakken aan.

‘De directie geeft als een van de redenen van het verbod op dat ik flauwgevallen ben op vrijdag. Dit zou het bewijs zijn dat ik de performance lichamelijk niet aankon’, zegt Hrnic. ‘Ik ben die dag niet in de kooi geweest. Ik viel flauw vanwege de hitte in de tent waar de diploma’s uitgedeeld werden.’

Uithongeren

Ook de lezing van de directie dat beide studenten vier dagen niet gegeten zouden hebben, weerlegt Hrnic. ‘Ik geef toe dat we de eerste dag van de performance te weinig gegeten hebben, dat kwam vooral door stress en zenuwen. Maar voorafgaand aan de expositie hebben we gewoon gegeten. Van uithongeren is echt geen sprake geweest.’

Hrnic vindt het jammer dat de directie hun performance verboden heeft. ‘Deze commotie is nooit onze bedoeling geweest.’ Ze heeft goede hoop dat de performance binnenkort toch te zien is. ‘We hebben al diverse aanbiedingen gehad. Galeriehouders zijn enthousiast.’

Discussie aangaan

De student wil nog wel de discussie met de kunstacademie aangaan. ‘St. Joost legt studenten beperkingen op. Ik vind niet dat dat past bij een instituut dat kunstenaars opleidt.’

Adjunct-directeur Jeroen Chabot legde eerder uit op deze website dat de directie de performance verboden heeft omdat het lichamelijk welzijn van de studenten in gevaar was. Chabot is speciaal voor de studenten op zondag teruggekomen om te bekijken hoe hun performance toch voorgezet zou kunnen worden. ‘Maar een gesprek was onmogelijk omdat de studenten weer in de kooi zaten. Toen was de maat vol en hebben we de deur op slot gedaan.’ [AR]

Zie ook het eerder verschenen bericht:

Geen censuur bij exposities AKV|St. Joost 10-07-2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?