Terug naar overzicht

‘Waar hebben we dit aan verdiend?’

Zo’n veertig mensen in het verzorgingstehuis zitten te feesten in de zaal. Een pianist speelt op de achtergrond klassieke deuntjes, terwijl de ouderen zich te goed kunnen doen aan schaaltjes kersen en wijnglazen met cerise. De studenten nemen het werk uit handen van de verplegers. Die kunnen rustig een gebakje mee pikken, zonder zelf de koffie in te hoeven schenken.

Iets bijzonders doen

Joke Zwanikken, ambassadeur van de verwenzorg, gaf op Avans voorlichting over de verwenzorg. Na die les gingen studenten Jana Vovk en Tom in’t Veld naar haar toe en boden aan om mee te helpen. ‘Het zijn geweldige studenten’, zegt Zwanikken. ‘Het is belangrijk om aandacht voor elkaar te hebben en iets bijzonders te doen voor mensen die het zelf niet kunnen. Van de jonge generatie moeten we het hebben.’

Goed op haar plek

Avansstudent Jana Vovk heeft zojuist haar eerste jaar Verpleegkunde in Den Bosch afgerond. Ze is te spreken over hoe het studiejaar is gegaan. Haar propedeuse heeft ze nét niet gehaald, maar ze voelt zich goed op haar plek. ‘Het was voor iedereen nog een beetje zoeken, omdat dit het eerste jaar van de opleiding was. Maar dat vind ik niet erg.’

De verwenmiddag heeft ze georganiseerd in het kader van haar vrije project. ‘We willen deze mensen een leuke middag bezorgen. Het gaat vooral om gezellig met elkaar praten, en het hoeft verder niet lang te duren. Er is veel lekkers om het nog wat gezelliger te maken.’

Zomaar verwend

De schaaltjes kersen zijn al leeg, maar als de studenten daarna ook nog gebakjes gaan uitdelen is het feest compleet. ‘Waar hebben we dit toch aan verdiend?’, zegt een bejaarde vrouw. Student Ekeram Lamrini lacht en zegt dat ze ook weleens een dagje zomaar verwend mag worden. Lamrini werkt als vrijwilliger al in het tehuis en besloot haar medestudenten te helpen. ‘Kijk hoe fijn die mensen het vinden. Die blije gezichten, daar doen we het voor.’

De Boxtelse wethouder Ger Wouters was ook uitgenodigd en kwam een kijkje nemen. ‘Voor dit soort initiatieven maak ik tijd. Vrijwilligerswerk vinden we belangrijk in onze gemeente. Het is echt leuk dat studenten dit hier doen. Het is de jus van het leven, een beetje aandacht voor elkaar hebben.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?