Terug naar overzicht

AGZ: ‘Dit kunnen we aan’

Fysiotherapie is ongekend populair. Omdat afgestudeerden gegarandeerd werk vinden, zegt Calis. Landelijk is er een kwart meer inschrijvingen dan vorig jaar en dat geldt ook voor de opleiding in Breda. Omdat de opleiding een numerus fixus kent, worden die niet allemaal aangenomen en valt de groei mee. 

Numerus fixus

Vorig jaar is, na een risicotaxatie, besloten om voor voltijd een numerus fixus van 180 in te stellen. Het jaar daarvoor was er een fixus van 150. Fysiotherapie had de fixus het jaar daarvoor een keer losgelaten, wat leidde tot 450 nieuwe studenten. ‘Daarvoor zijn extra docenten aangenomen en is ruimte gereserveerd. Nu hebben we ons afgevraagd wat ons team nog aankan. Je moet de goden ook niet verzoeken. Er is afgelopen tijd keihard gewerkt om de groei te verwerken’, meent de directeur. 

Een grote groei zou de academie volgens haar niet aankunnen. Avansbestuurder Frans van Kalmthout gaf eerder al aan dat het dan te moeilijk wordt genoeg stageplaatsen te vinden en dat AGZ het al druk genoeg heeft met de invoering van een nieuwe opleiding Verpleegkunde in ’s-Hertogenbosch. 

Studenten melden zich alsnog aan

De opleiding Verpleegkunde groeit ook gestaag mee. In week 34 was er sprake van een toename van 9,6 procent, terwijl landelijk deze opleiding met 1,5 procent groeit. De deeltijdopleiding blijft nog achter, maar Calis is daar niet bezorgd over. ‘Je ziet vaak dat het op het laatste moment aantrekt. Studenten die zijn uitgeloot bij andere opleidingen, melden zich dan alsnog aan.’

In de nieuwe opleiding in Den Bosch is het aantal aanmeldingen volgens Calis boven verwachting. ‘We hadden gerekend op vijftig, maar zitten daar nu al boven’.  

Bij alle cijfers moet nog een slag om de arm worden gehouden. Het gaat nog om vooraanmeldingen. Pas op 1 oktober weet Avans Hogeschool precies hoeveel studenten zich definitief hebben ingeschreven. [PM]

Zie ook eerder verschenen bericht:

'Hopen dat hoge instroom duurzaam is' 27-08-09 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?