Terug naar overzicht

De oceaan, kraters en… sociale studies!

Van Rooij, sinds twee jaar docent bij Avans, moet er nog steeds aan wennen, zo’n lange vrije zomer. ‘Wat doe je dan?’, vroeg ze zich af. Een tochtje naar het toilet op Avans bracht haar op een idee. ‘Ik liep over de gang en las het woord Nicaragua. Op het toilet bleef dit woord hangen en er was zelfs na het toiletbezoek nog de nodige drang om Nicaragua te googlen. Zo gezegd zo gedaan en zo is het land in mijn hoofd gebleven. Uiteindelijk is daar een reisplan uit ontstaan van drie weken.’

Kratermeren

In juli wandelde ze op haar slippers Nicaragua binnen. Na ruim 13 uur in twee verschillende vliegtuigen. ‘Ik stond aan de rand van een van de grootste kratermeren van de wereld met een heerlijke watertemperatuur en mineralen en zouten die garant staan voor een gladde huid. Dus niets verrimpelde vingertoppen na een half uurtje zwemmen. Nee, zelfs na een uur nog geen kreukel te bekennen. Ik dacht: kan ik hier blijven? Dat helpt wellicht tegen een verouderingsproces’, grapt ze. 

Maar ze heeft niet alleen genoten van het meer. ‘Ik wilde weten in wat voor stad en land ik terechtgekomen was, dus daar besteed je ook veel aandacht aan en dan zijn er nog al die andere reizigers die je ontmoet.’ Na drie dagen genieten van al het moois, ging ze Spaanse les volgen in Granada. ‘Twee weken lang had ik daar een hostelkamer waar menig student “u” tegen zegt. Een paradijsje met alles erop en eraan en vooral de heerlijke service van het ontbijt met veel tropisch fruit’, vertelt ze. 

Sociale werkveld

Ze had het wel druk. Twee weken lang had ze vanaf acht uur ’s ochtends les. Van Rooij: ‘Ook heb ik een dag besteed aan het bezoeken van organisaties en instellingen die werkzaam zijn in het sociale werkveld.’ Ze wilde weten hoe haar beroep in Nicaragua werd uitgevoerd. ‘Met twee ogen heb ik daarnaar gekeken, een vanuit mijn persoonlijke interesse en een vanuit mijn werk bij Avans: zijn er geschikte stageplaatsen in Nicaragua voor de studenten? Wat mij betreft zijn die er zeker’, zag ze. Studenten die een avontuur in Nicaragua als optie zien, wil ze graag attenderen op de mogelijkheden.

Met haar diploma Spaans op zak, vertrok ze nog een paar dagen naar de zee. Ook die ervaring wil ze haar studenten niet onthouden. ‘Het land ligt aan twee oceanen, dus die kun je niet missen. In het kustplaatsje San Juan del Sur heb ik nog heerlijk genoten van de ruige golven en uitzichten.’ Nu loopt ze weer op de gang bij de ASH. ‘Ook op slippers, want de zomer is hier nog steeds in volle gang!’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?