Terug naar overzicht

Goedkoop alternatief voor anti-kraak

Het is een nieuw en ‘revolutionair’ plan en om het aantal woningzoekenden terug te dringen, meldt BN/DeStem vandaag. De vereniging wil eigenaren van panden, zoals particulieren, woningcorporaties en de gemeente Breda, samenbrengen met woningzoekenden. Deze zijn leden van de vereniging, die zich aanbieden om een pand te bewonen voor bepaalde duur. De leden onderhouden het pand. Als het om grote bedrijfspanden gaat, vindt de vereniging het redelijk dat de verhuurder een deel van de kosten voor gas, water en licht vergoedt.

Goedkoper dan anti-kraak

‘We willen met zo weinig mogelijk geld en maatschappelijk bewust panden die leegstaan beheren’, zegt Michel Spekkers in de krant. Binnen twee dagen heeft de vereniging al 43 leden geworven. Een lidmaatschap kost 2,50 euro per maand of twee uur inzet voor de buurt van het huis, zoals helpen in een buurthuis, bij straatspeeldagen of eenzame ouderen bezoeken.

Voor de woningbeheerders kan de vereniging een goedkope variant zijn van het anti-kraakwonen. ‘Eerlijk Beheer biedt gratis wonen aan of hooguit tegen betaling van een deel van de nutsvoorzieningen. Die anti-kraakbedrijven verdienen miljoenen, zonder dat er maatschappelijk toegevoegde waarde is’, licht Spekkers in BN/DeStem toe. ‘ In Breda staan 27.000 woningzoekenden ingeschreven. Door samen te werken kunnen we die enorme lijst kleiner maken.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?