Terug naar overzicht

ICT-academies doen het goed

Vorig jaar kende de AIB nog een dip in de aanmeldingen. Dat bleek eenmalig, want inmiddels ligt het aantal nieuwe eerstejaars boven de landelijk gemiddelde stijging. ‘Voor mij was de vraag of vorig jaar een incident was of een trendbreuk. Zoals het er nu uitziet, was het een incident of in elk geval niet het begin van een nieuwe trend. Daar ben ik erg blij om’, zegt adjunct-directeur Christophe Otto.

Contacten impuls gegeven

Zijn verklaring voor de grote stijging ligt bij de inspanningen van de academie op het gebied van PR en marketing. ‘We hebben dat de laatste tijd heel gestructureerd aangepakt. We hebben ons contact met het Voortgezet Onderwijs en zeker ook het mbo een impuls gegeven, dat werpt nu zijn vruchten af.’ Aan de crisis is de stijging volgens Otto niet toe te schrijven. ‘Wellicht voor een deel, maar uit de intake blijkt dat vaak niet het geval te zijn. De meeste mbo’ers hebben zich al langer geleden ingeschreven. Het is niet zo dat ze op het laatste moment doorstuderen omdat ze geen baan vinden.’

Lichte stijging CMD Breda

De opleiding CMD in Breda kreeg concurrentie van dezelfde opleiding die Avans dit jaar in Den Bosch is gestart. Maar daar hadden ze in Breda geen last van. ‘CMD Breda heeft in de voorgaande jaren een numerus fixus gehad van 180 studenten. Omdat Den Bosch nu ook start met CMD hebben wij de numerus fixus los gelaten. Ondanks de komst van CMD Den Bosch komen wij boven de 180 aanmeldingen uit, een lichte stijging’, meldt Jan Reinhard, directeur van de Academy of Media & User Experience.

De totale instroom voor CMD komt bij Avans op maarliefst 340 eerstejaars. Den Bosch heeft 160 aanmeldingen binnengekregen. Die opleiding valt daar onder de Academie voor Industrie & Informatica. ‘Beide opleidingen hebben hetzelfde curriculum en er is een stevige uitwisseling van personeel’, zegt Reinhard. In Den Bosch is een ruimte voor de nieuwe studenten ingericht met gereedschappen die zij nodig hebben. [EvG]

Zie eerder verschenen artikelen:
'Hopen dat hoge instroom duurzaam is' 27-08-09

Vliegende start CMD Den Bosch 15-07-09 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?