Terug naar overzicht

‘De kunstacademie blijft hier? Gelukkig!’

Het docentenkorps en de studenten van de Akademie voor Kunst & Vormgeving|St. Joost zitten er niet mee. De huidige plek is hen veel waard. Docent Koen van den Broeck is zeker niet rouwig. ‘We kregen het nieuws op een briefje. Ik was er zéér verheugd over’, meldt de docent. En hij was niet de enige. ‘De lunchtafel waaraan ik zat, was in ieder geval blij met de mededeling. Ook de stad mag daar blij mee zijn. Dit is een mooie plek die aanspoort tot creativiteit.’

Minder ruimte

Er kleven de nodige voordelen aan de huidige plek. De academie zou op een nieuwe locatie minder ruimte krijgen. ‘Gezien de normen van het ministerie van Onderwijs zit de academie ruim in haar jasje. De studenten zullen het dus zeker niet vervelend vinden dat ze blijven.’ De school wordt opgeknapt om de komende tien jaar vooruit te kunnen. Daar heeft Van den Broeck nog geen visie over. ‘Dat ligt eraan van welk budget dat gebeurt.’

Sophia Steenbergen, tweedejaars Grafische Vormgeving, wist niet dat de school zou verhuizen. ‘Daar heb ik niets van gehoord. Maar hij blijft hier? Gelukkig.’ Ze voelt zich op haar plek in de huidige omgeving. ‘Het is een fijn gebouw, klein maar je hebt wel ruimte. De sfeer is goed en het is vlakbij het station.’ Haar klasgenoot Marijn Spierings had de verhuisplannen wel vernomen. ‘Het is niet erg dat we blijven, dit is een fijne plek om te werken. Al is het binnen erg gehorig en bloedheet. Vanwege de slechte ventilatie mogen er ook geen nieuwe computers komen. Dat is wel jammer.’ 

Nieuwe onderkomens

De directie van de kunstacademie was het afgelopen jaar aan het rondkijken naar mogelijke nieuwe onderkomens. De nieuwbouw aan de Onderwijsboulevard leek al zo goed als van de baan, maar ook huren in de voormalige fabriek van De Gruyter was een optie. Toch is het resultaat dus dat de academie blijft waar die is. Vanwege de recessie vindt Avans het veiliger om geen grote investeringen te doen.

Overleden

Daar kan adjunct-directeur Jeroen Chabot prima mee leven: ‘Wij zijn hartstikke blij. De enige reden dat we naar alternatieven zijn gaan zoeken is dat het gebouw een beetje overleden was. Voor ons heeft als wens altijd bovenaan gestaan om dit gebouw op te knappen. Waar vind je anders zo’n ruimte met een dergelijke lichtinval?’

Wat er precies opgeknapt gaat worden, is niet helemaal duidelijk. Chabot: ‘Ik verwacht dat er vooral iets wordt gedaan met de veiligheid. Wat kapot is moet weer worden gemaakt. Daarnaast moeten de klimatologische eigenschappen worden verbeterd. In de zomer is het hier heel warm, in de winter juist heel koud. Daar moet meer balans in komen. Maar de kern van het verhaal is dat we blij zijn.’ [CT,EvG]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Kogel door de kerk voor Den Bosch – 16-09-2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?