Terug naar overzicht

Friettent op sterk water


 ‘Te bizar voor woorden’

Bij binnenkomst van de snack-O-theek ruik je gelijk de frituurlucht die er hangt. Een plakkerige walm die aan je huid kleeft. De snacks op sterk water, waar de ruim 100 bezoekers voor komen, staan in twee vitrinekasten tegen de muur. Aan de overkant van de zaal staat een tv waar op een animatiefilmpje te zien is. Dansende kroketten en zingende frikadellen op een blij deuntje. ‘Het is leuk om te zien, maar het is te bizar voor woorden. Geen snacks meer voor mij’, vertelt een bezoekster.

Burgerpletter

Op de muur naast de twee vitrinekasten hangen tekeningen van merkwaardige machines om snacks mee te maken. Bezoekers staan gefascineerd naar de tekeningen van een burgerpletter, spiespistool, worstennaaimachine en een zweetmachine te kijken. ‘Dit is geweldig! Jammer dat het alleen tekeningen zijn. Ik wil het spiespistool zeker een keer zien’, is een reactie.

Vetbubbels bij halve haan

Terwijl er bitterballen geserveerd worden en mensen van een frietje met genieten, staat Bjoern Hofmans, de exposant, uit te leggen hoe hij aan deze potten komt. ‘Ik zat in een verhuizing en in de kelder van mijn nieuwe huis vond ik de potten. Ik wist niet wat ik zag. De mooiste snack vind ik de halve haan. Als je goed kijkt, zie je de vetbubbels gewoon zitten. Prachtig’.

Festival van absurde

Het bijbehorende boekje van de snack-O-theek is mede gemaakt door oud Avans-student Jeroen de Leijer. De expositie is onderdeel van het festival van absurde: Grublit. Het festival biedt van 9 t/m 12 september op verschillende locaties in Tilburg een mix van beeldende kunst, theater, literatuur en film. [MEdG]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?