Terug naar overzicht

Geen verborgen bezuinigingen hbo


Ook in 2010 geld 

Dit voorjaar leek het er op dat het kabinet het zogeheten ‘referentiemodel’ overboord wilde zetten. De Miljoenennota zou dit bevestigen. Terpstra: ‘Gelukkig is dat niet waar gebleken, want dat had grote financiële gevolgen kunnen hebben. Het hbo krijgt ook in 2010 geld om zijn personeel eenzelfde salarisstijging te bieden als in de private sector is overeengekomen. Alleen als we daar bovenuit gaan, moeten we het zelf bijpassen.’ 

De huidige hbo-cao loopt over een jaar af. Omdat de loonontwikkeling in de private sector volgens Terpstra zo goed als tot stilstand is gekomen, voorziet hij dat de hbo-salarissen in de nieuwe cao niet of nauwelijks zullen stijgen. Een lichtpuntje is de lage inflatie. ‘Als die, zoals nu, ongeveer nul blijft, gaat niemand er in koopkracht op achteruit.’

Avans veel docenten in schaal 12 

Optimistisch is Terpstra over de 26 miljoen euro extra subsidie per jaar die het hbo is toegezegd voor de verhoging van de salarissen van docenten volgens het Actieplan Leerkracht. Voorwaarde is dat de hogescholen voor 15 oktober in lokaal overleg met de vakbonden bepalen hoe ze het geld precies besteden. Eerder lieten twee hogescholen weten daar problemen mee te hebben. Avans Hogeschool omdat het al veel docenten in schaal 12 heeft en Fontys omdat het geen salarissen wil verhogen terwijl er door bezuinigingen tegelijkertijd tweehonderd mensen uit moeten. 

Terpstra hoopt op een flexibele oplossing. ‘Als er straks één à twee hogescholen zijn die er – ondanks alle inspanningen – niet helemaal uitkomen met de vakbonden, dan verwacht ik dat het ministerie toch overgaat tot betaling van de volledige 26 miljoen.’ [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?