Terug naar overzicht

Kunstonderwijs moet voor innovatie zorgen

De commissie zal naast Dijkgraaf bestaan uit sleutelfiguren in de kunstsector, als Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal en Truze Lodder, zakelijk directeur van de Nederlandse opera.

Goed kunstonderwijs is goed voor de economie 

In opdracht van de HBO-raad onderzoekt de commissie hoe kunsthogescholen excellentie kunnen bevorderen en hun studenten meer kunnen uitdagen. Goed kunstonderwijs is immers niet alleen van cultureel en educatief belang, schrijft de HBO-raad, maar het is ook goed voor de economie. De raad meent dat kunstenaars ‘bij uitstek geschikt zijn om met vernieuwende ideeën te komen’ en zo kunnen bijdragen aan de ‘innovatiekracht’ van Nederland.

De Commissie Dijkgraaf zal dan ook nagaan hoe kunstopleidingen zo goed mogelijk kunnen aansluiten op de toekomstige arbeidsmarkt, op artistieke ontwikkelingen en op internationale ontwikkelingen in het hoger onderwijs. Het advies wordt dit najaar nog aangeboden aan de kunsthogescholen. [IB/HOP]

Meer over excellentie in het hoger onderwijs lees je op blz 16-17 van Punt 02

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?