Terug naar overzicht

MP3 aanslag voor het gehoor

Omdat mp3’s lichter, kleiner en daarom gemakkelijker mee te nemen zijn, worden ze vaker gebruikt dan de walkmans en cd-spelers van vroeger. Daarbij komt ook nog bij dat de accu’s van mp3’s langer meegaan dan van hun voorlopers. Naast de mp3-spelers zijn muziekconcerten en discotheken ook een bedreiging voor je gehoor. Zelfs je mobiele telefoon is een gevaar voor je trommelvliezen, omdat je daar ook muziek vanaf luistert.

Problemen na  aantal jaar

Een op de tien jongeren loopt kans op blijvende en ernstige gehoorschade. Volgens het onderzoek weten veel jongeren wel dat muziek met een hard volume schadelijk is, maar zien ze het risico niet omdat de schade zich langzaam opbouwt en pas na een aantal jaar merkbaar is. Naast blijvende schade aan je oren kan je ook problemen krijgen als depressie, vermoeidheid, arbeidsongeschikt en sociaal isolement.

Check je oren

Heb jij geen zin in al die problemen over een paar jaar? En wil jij weten hoe goed je oren nog zijn? Kijk dan op www.oorcheck.nl. Hier vind je een test voor je gehoor en er is zelfs een mp3-check. Verder staan er ook nog allemaal bruikbare tips om je gehoor te beschermen. [MEdG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?