Terug naar overzicht

OCW bezuinigt, maar geeft ook uit

De studiefinanciering gaat twee jaar lang niet omhoog, wat zeventien miljoen euro oplevert. Bovendien gaat minister Plasterk twintig miljoen euro op academische ziekenhuizen bezuinigen. Ook komt er geen OV-jaarkaart voor mbo-studenten; die regeling zou dertig miljoen euro kosten.

Salarisverhoging

Maar aan de salarisverhoging voor leraren wordt niet getornd. Bovendien zouden 480 miljoen euro zijn gereserveerd voor onder meer het opknappen van schoolgebouwen en de detachering van kenniswerkers bij universiteiten hogescholen en onderzoeksinstituten; zij dreigen hun baan in het bedrijfsleven te verliezen door de economische crisis. Ook zou er nog 200 miljoen euro ‘enveloppegeld’ voor het onderwijs beschikbaar zijn.

Kenniseconomie

De Volkskrant meldt niets over ingrepen in het budget van universiteiten of onderzoeksfinancier NWO, die voor de kenniseconomie waarschijnlijk te belangrijk worden geacht om op te beknibbelen.

Door de economische crisis schiet de staatsschuld omhoog. Naar verwachting moeten de ministeries dertig tot vijfendertig miljard euro in hun kosten snijden. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?