Terug naar overzicht

Onderzoek naar blessures bij Singelloop

Het lectoraat Screening en Diagnostiek van de Academie voor Gezondheidszorg van Avans doet onderzoek naar het ontstaan van hardloopblessures onder deelnemers van de Singelloop .

Beperkt onderzoek

‘Tot nu toe is er beperkt onderzoek gedaan naar hardloopblessures’, vertelt lector Arianne Verhagen over de reden van het onderzoek. ‘Bij de marathonstudie in 2005 in Rotterdam is onderzoek gedaan naar blessures, maar de deelnemers aan dit onderzoek waren vooral heel getrainde mensen. In Groningen is ook een studie gedaan naar mensen die voor de eerste keer vier mijl liepen. Bij ons onderzoek nemen allerlei soorten mensen die verschillende afstanden lopen deel.’

Vragen over schoeisel

Voorafgaand aan de wedstrijd op 4 oktober krijgen alle deelnemers een vragenlijst opgestuurd. Hierin staan allerlei vragen over bijvoorbeeld de trainingen die de lopers volgen, het schoeisel wat ze dragen.

Na afloop van de Singelloop ontvangen alle deelnemers wederom een vragenlijst. Ditmaal wordt gevraagd naar mogelijke blessures die de hardlopers hebben opgelopen. Met behulp van een statistische analyse wordt vervolgens geprobeerd verbanden te leggen tussen de eerste en de tweede vragenlijst.

Nog een jaar volgen

Na afloop van de Singelloop worden de deelnemers nog een jaar gevolgd door onderzoekers. ‘We vragen ze elke drie maanden een vragenlijst in te vullen, zodat we het herstel kunnen volgen’, zegt Verhagen.

Voor Avansmedewerkers zijn dit jaar allerlei voordelen verbonden aan hun deelname aan de Singelloop, waar de 5, 10, 15 kilometer of de halve marathon kan worden gelopen.

Gratis T-shirt

Een gratis T-shirt is op te halen bij het BRESS Sportcentrum en de kosten van de inschrijving hoef je niet zelf te betalen, maar kun je declareren bij Avans Vitaal.

Inschrijven voor de Singelloop kan hier. [MK]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?