Terug naar overzicht

Opleiding Pedagogiek van tafel

Met een zogenoemde macrodoelmatigheids- toets probeerde Avans de afgelopen maanden aan te tonen dat de opleiding Pedagogiek in Den Bosch bestaansrecht heeft. Daar was het ministerie het wel mee eens. Alleen ging de voorkeur daarbij uit naar een opleiding bij de Fontys Hogescholen.

Nevenvestiging

Wat in het voordeel van Fontys spreekt, is dat de hogeschool al twee opleidingen Pedagogiek heeft. Nicolasen, adjunct-directeur van de Academie voor Sociale Studies in Den Bosch (ASH): ‘Zij vroegen een nevenvestiging aan in Den Bosch van een opleiding die ze al hadden in Tilburg en Eindhoven.

Ze hebben daarmee al bewezen dat ze de knowhow voor deze opleiding in huis hebben, vervolgt Nicolasen. 'In ons geval ging het om een compleet nieuwe opleiding. Daarnaast heeft Fontys een lerarenopleiding in Den Bosch waar Pedagogiek goed op aansluit.’

Op voorhand

De teleurstelling bij ASH is groot. Nicolasen: ‘Dit is buitengewoon jammer. We zagen Pedagogiek als een mooie aanvulling op onze opleidingen. Er is ook niet zoveel dat we anders hadden kunnen doen. Als we dit op voorhand hadden geweten waren we er natuurlijk nooit aan begonnen.’

Nicolasen verwacht dat de Fontys-opleiding Pedagogiek ten koste gaat van de instroom van studenten Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) bij Avans: ‘Ik denk dat er enkele studenten uit de regio zijn die nu kiezen voor Pedagogiek in plaats van SPH in Den Bosch. We kunnen alleen maar goed blijven doen, wat we goed doen en de kwaliteit van onze opleidingen waarborgen. Wat de gevolgen zijn blijft afwachten.’ [CT]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Bezwaar tegen komst Pedagogiek 6-4-2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?