Terug naar overzicht

Pabo geen garantie voor baan

In opdracht van onderwijsbond AOb deed het ITS onderzoek naar starters in het onderwijs. Ruim driehonderd alumni van de pabo en de lerarenopleiding voortgezet onderwijs vulden een vragenlijst in over hun zoektocht naar een eerste baan.

Grote steden, snel werk 

De vraag naar leraren blijkt van regio tot regio sterk te verschillen. In Almere en de vier grote steden vinden starters snel werk. Maar in het noorden en zuiden, waar door dalende inwonersaantallen steeds meer scholen moeten sluiten, zoeken afgestudeerden veel langer naar een baan. Wanneer ze wél werk vinden is dat in het noorden vaak een parttime aanstelling. 

Het beperkte aantal uren en de tijdelijke contracten zijn teleurstellend voor veel jonge leraren. Een kwart van hen verlaat uiteindelijk binnen vijf jaar het onderwijs. Zonde, vindt Tim Bartlema, voorzitter van de Groene Golf, een actiegroep voor jonge leraren. ‘We hebben veel meer leraren nodig. Maar de scholen maken nog te vaak geen goed personeelsbeleid en doen niet wat ze moeten doen: jong talent goede contracten geven.’ [IB/HOP] 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?