Terug naar overzicht

Uitgezette studenten Utrecht ontevreden over opvang

Het afgelopen weekend was voor Robin Havelaar een ware hel. De studente aan de Hogeschool Utrecht is één van de 93 bewoners die vorige week vrijdag door de gemeente uit hun woning werden gezet vanwege brandgevaar. 

Slechte opvang

De studente is niet tevreden met de opvang tijdens en nadat ze uit de woning is gezet. Een paar mensen konden op kosten van de huisbaas in een hotel slapen, maar lang niet iedereen. 'De gemeente regelde ook niks', verklaart Havelaar. 'Stel nou dat er brand was uitgebroken, dan was er zo een gymzaaltje voor ons geregeld. Maar nu helemaal niks. Iedereen moest het zelf maar zien uit te vinden. Ik kon met mijn moeder helemaal terug naar Roermond rijden die avond.’  

‘Beveiligd? Nou niet dus’

Ondertussen is het gebouw verboden toegang,  maar toch is er veel gestolen bij bewoners. De studenten hadden een half uur de tijd om de eerste spullen te pakken. In het weekend mochten ze op gezette tijden de rest verhuizen. ‘Ik vroeg dan ook of het gebouw dan werd beveiligd zodat onze spullen veilig waren. “Ja”, zeiden de gemeente en de politie. Nou niet dus’, aldus Havelaar. ‘Een vriend van mij ging zijn spullen halen en alles was weg. Zijn hele dj-gear was bijvoorbeeld verdwenen.’

Steun via Hyves

Vanuit alle hoeken is er steun voor de uitgezette studenten. De Stichting Studenten Huisvesting wil het beheer van het pand overnemen om erin te investeren. Maar de Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden, die eigenaar van het pand is, wil het alleen maar verkopen. ‘Hoe dat afloopt is nog even afwachten’, reageert Havelaar. ‘Verder we hebben zelfs een eigen Hyves. Daar helpen mensen ons om een nieuwe woonruimte te vinden. Maar dat is heel moeilijk. Het is al september en er zijn nog weinig vrije kamers voor de prijs die we eerst betaalden. Laten we eerst maar actie gaan ondernemen tegen de huurbaas.’ [MEdG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?