Terug naar overzicht

Veel ophef rondom Oostenrijkse kunstenaar

Incubate, voorheen ZXZW,  is het jaarlijkse Tilburg voor underground muziek, film en kunst. Hoofdgast dit jaar is Hermann Nitsch een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Weens Aktionisme.

Bloederige voorstellingen

Nitsch wil alle zintuigen van de toeschouwers en de deelnemers maximaal prikkelen, zodat een bewustzijnstoestand wordt bereikt waarin het leven op intense wijze wordt ervaren. Zijn werk is tamelijk omstreden vanwege de combinatie van 'barbaarse' offers met christelijk liturgische elementen. Zijn bloederige voorstellingen jagen niet alleen dierenbeschermers maar ook theologen en verdedigers van de moraal tegen zich in het harnas.

De lokale politieke partij Lijst Smolders sprak al van ‘achterlijke kunstprojecten’ en Nitsch mocht zijn voorstelling met een dood varken niet doen in een kapel van de Tilburgse woningcorporatie TBV Wonen. Die voorstelling van 19 september gaat toch door op een andere locatie namelijk de voormalige drukkerij van Uitgeverij Zwijssen.

Avansstudenten 

Naast Nitsch staan ook onder andere Renee van Trier en Manon van Trier op Incubate, zij zijn vorig jaar afgestudeerd bij St. Joost in Breda. 

Muzikale hoogtepunten zijn de legendarische Britse punkers van The Damned, freefolk act Wardruna, circusgypsies Bonaparte en nog veel meer. Zie www.incubate.org voor het hele programma. [AR]

Zie hier een filmpje dat Omroep Brabant maakte over de pas afgestudeerde kunstenaars die exposeren op Incubate:

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?