Terug naar overzicht

Weinig schade en gevaar door storing

Imtech, het onderhoudsbedrijf dat alle apparaten en installaties op Avans verzorgt, is vandaag nog druk zoekende naar de oorzaak van de stroomstoring. Arnaud Opdam, adjunct-directeur van de Diensteenheid ICT en Facilitaire Dienst: ‘Eén van de hoofdschakelaars was uitgesprongen. Maar we zijn aan het onderzoeken of dat te maken had met overbelasting of kortsluiting.’

Piekbelasting

Het terug aanzetten van de elektriciteit nam gisteren behoorlijk wat tijd in beslag. Dat had volgens Opdam vooral te maken met voorzorgsmaatregelen: ‘Door de stroom groep voor groep aan te zetten, konden we controleren wanneer de elektriciteit opnieuw uit zou vallen. Daarnaast wilden we een enorme piekbelasting op het elektriciteitsnet voorkomen. Uiteindelijk deden zich geen problemen voor.’

Gisteren bracht ook elektriciteitsleverancier Eneco een bezoekje aan de hogeschool. Opdam: ‘Voor hetzelfde geld wordt de storing buiten veroorzaakt door een graafmachine die op een elektriciteitskabel stuit. Maar Eneco heeft dat onderzocht. De oorzaak van de stroomstoring bevond zich in ieder geval binnen het gebouw.’

Honderden euro’s

De schade die werd veroorzaakt, valt zover bekend mee. De enige gedupeerde is Sodexo. De cateraar moest alle snacks, soepen en bladerdeegproducten weghalen uit de kantine. Het eten kon vanwege de storing niet op hoge temperatuur worden gehouden. Volgens Sodexo bedraagt de schade enkele honderden euro’s.

‘Voor de rest hadden studenten en medewerkers er alleen hinder van’, zegt Opdam, ‘Computers werkten niet en colleges konden in sommige gevallen niet doorgaan. Maar er hebben zich verder geen gevaarlijke situaties voorgedaan. Daar zijn alle apparaten goed tegen beveiligd.’ [CT]

 

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Stroomstoring zorgt voor chaos 28-9-2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?