Terug naar overzicht

Xplora in opstand tegen etenstroep

  
Collage

 

De waarschuwingsborden bij binnenkomst hebben nog het meest weg van een veredelde collage. Van elk verboden of toegestane product zijn plaatjes uitgeknipt en opgehangen. Een verzameling rotzooi ligt voor de twee borden uitgestald op een tafeltje. Dit alles om studenten duidelijk maken welk voedsel de medewerkers in Xplora niet meer willen zien.

Toch is het hele beleid wat betreft rotzooi niet nieuw volgens Mia Hesemans, verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in Xplora Breda: ‘Blijkbaar hebben studenten er behoefte aan dat zoiets zwart op wit staat. Als je studenten er vroeger op aansprak, vroegen ze meteen waar dat dan ergens stond. Nu kunnen we op de borden wijzen.’

Alternatief

Maar waarom dan niet meteen al het eten verbieden? Hesemans: ‘Dat was het alternatief, maar als een student de hele dag aan het werk is in Xplora, vinden we dat hij best wat mag eten. Het gaat met name om de vette happen, soep en complete maaltijden. Daar worden de pc’s en tafels het viest van. Dat zijn we helemaal beu.’

Studenten moeten het in Xplora dus doen met broodjes, een flesje drinken en koffie of thee. Houden ze zich daar niet aan, dan spreken Hesemans en haar collega’s de studenten erop aan: ‘We vragen de student vriendelijk of hij Xplora wil verlaten om ergens anders te gaan eten. Over het algemeen reageren de studenten wel begripvol.’

Gevecht

Toch is er voor het personeel nog een lange weg te gaan in het gevecht tegen de rommel in Xplora: ‘Het is heel moeilijk om alles in de gaten te houden. Studenten weten dat het eigenlijk niet mag, maar ze blijven het toch proberen, hè. Het is toch niet meer dan normaal dat ze hier niet mogen eten? Maar goed, het zou ook normaal zijn als ze hun eigen rommel opruimen. Dat doen ze ook niet.’

Tilburg

In Xplora Tilburg veroorzaken etende studenten  ook overlast. ‘Het is vooral de rotzooi die ze achterlaten’, zegt Marieke van Rooij, hoofdverantwoordelijke voor Xplora Tilburg. Ook in de kleinste Xplora van Avans nuttigen studenten hun vette hap. ‘Vaak ruik je het eerder dan dat je het ziet. We verzoeken de betreffende student om ergens anders te eten. We hanteren dezelfde regels als in Breda.’ 

Pizzadozen

Achter de Xplora-balie in Den Bosch hebben ze ook genoeg te klagen over troep in de leeromgeving: ‘Het is hier misschien nog wel erger dan in Breda en Tilburg. Het is ’s avonds bijna lachwekkend om te zien wat voor rotzooi studenten hebben achtergelaten. Van pizzadozen van Domino’s tot McDonalds. Je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt er.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?