Terug naar overzicht

Aan tafel bij de kinderboekenweek

Koos Meinderts, kinderboekenschrijver en winnaar van een zilveren griffel dit jaar trapte vanmorgen af tijdens de eerste workshopronde voor eerstejaars Pabostudenten. ‘Het is eigenlijk niet echt een workshop, maar een praatje’, vertelt de schrijver die naar eigen zeggen een tiendaagse veldtocht houdt langs basisscholen, bibliotheken en af en toe een Pabo. ‘De kinderboekenweek is de enige week die tien dagen duurt en de enige week in het jaar dat schrijvers niet achter hun bureau zitten verhaaltjes te verzinnen.’

De leugenaar

Meinderts las voor uit eigen werk en zong zelfs een lied ‘De leugenaar’. ‘Het leuke aan schrijven is dat je alles wat je mooi vindt en wat je eigenlijk wilde worden kunt vertellen.’ Zelf had Meinderts als jongetje van acht voetballer willen worden, bij Real Madrid. ‘Die wonnen, je hoefde er niet zelf je schoenen te poetsen en de spelers hadden mooie namen.’ Dat laatste zorgde er volgens de schrijver uiteindelijk voor dat hij  nooit als profvoetballer aan de slag ging.

‘En toen werd ik maar schrijver’, vertelde Meinderts aan de studenten. Hij drukte ze op het hart in de toekomst de kinderen vooral veel voor te lezen en zelf te laten lezen. ‘Je kunt de kinderen laten genieten van de taal. En nog beter, door te lezen kunnen kinderen zich verplaatsen in een ander, in de wereld van de hoofdpersoon.’

Voorleeswedstrijd

Naast het praatje van Meinderts kregen de studenten nog meer workshops voorgeschoteld die gegeven werden door tweedejaarsstudenten van de Pabo. De voorleeswedstrijd in de middag wordt beoordeeld door een kritische jury die bestaat uit kinderen uit groep zeven van basisschool De Keyzersmolen uit Breda. Zij beslissen wie voorleeskampioen van de Pabo wordt. [MK]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?