Terug naar overzicht

Advies van kunstenaars SM’s

In samenwerking met het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch (SM’s) organiseerde de opleiding Beeldende Kunst gisteren een masterclass. Daarbij lieten fotograaf Roderik Henderson en componist Jasper Frenken hun kritische licht schijnen over het werk van de studenten. De twee ervaren kunstenaars staan met hun expositie Transvoid tot en met 3 januari in het SM’s, maar maakten gisteren een uitstapje.

Kleinere details

De eerste student die eraan moet geloven is Roos van Mierlo. Ze laat een serie foto’s zien waarbij ze verschillende mensen heeft geportretteerd die aan een tafel in hun woonkamer zitten. ‘Nu valt op dat de mensen op een verschillende plaats zitten en dat de gordijnen een andere kleur hebben’, begint Roderik Henderson, ‘Misschien zou je die mensen juist op dezelfde plek aan tafel kunnen zetten. Als je de foto’s dan naast elkaar legt, vallen er nog kleinere details op.’

Ook Emma van der Put krijgt advies van de kunstenaars. De student laat een korte film zien over een man die nietsvermoedend aan het bellen is en een groepje kaartende mensen in een boot. Henderson vindt dat de alledaagse handelingen heel krachtig in beeld zijn gebracht. Hij vraagt zich wel af of lang hoe lang het interessant blijft om naar te kijken.

Diversiteit

Roderik Henderson, oud-student van Avans, geniet duidelijk van de masterclass: ‘We doen eigenlijk niets anders dan reageren op hun werk en proberen er vanuit onze eigen professie naar te kijken. Het is mooi om te zien waar de studenten allemaal mee aan komen zetten. Er is zoveel diversiteit.’

Daarin schuilt bij studenten ook het gevaar volgens Bosschenaar Jasper Frenken: ‘We merken dat studenten vaak met veel verschillende dingen bezig zijn. Het is ook goed om te experimenteren in technieken en kunstuitingen en je breed te oriënteren. Maar we raden ze vaak aan om uiteindelijk een keuze te maken. Daar kunnen we ze niet bij helpen, dat moeten ze zelf doen.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?