Terug naar overzicht

Directeur ‘ingewerkt’ door concierge

Koud vier weken is hij academiedirecteur. Nu al grijpt De Kort zijn kans om mee te lopen met de Bossche conciërges. ‘Omdat ik hier nog niet lang werk, zie ik het als een vorm van inwerken’, verklaart hij. ‘Dat moet je zo breed mogelijk doen, en daar valt dit ook onder. Het is een goede manier om collega’s te leren kennen die ander werk doen dan ik.’

Enorme puinzooi

‘Als de eerste gebruikers komen, zijn wij al een uurtje bezig’, vertelt conciërge Gabriel Bras. Als gebruiker loopt De Kort elke ochtend rond half negen het Bossche gebouw binnen. Maar om getuige te zijn van een enorme puinzooi, moet hij er nu nog een uur vroeger zijn. ‘Er ligt zoveel rotzooi op de vloer en de tafels. Het is bijna geen doen meer’, stelt De Kort. ‘Etensresten, verpakkingen, je komt echt van alles tegen.’

Volgens Bras valt het vandaag zelfs nog mee. ‘Er zijn ook geregeld wc’s verstopt. En soms worden de handdoekrollen in de wc kapot getrokken. Baldadigheid, dat hou je niet tegen.’ Tijdens een bakje koffie met de andere conciërges en schoonmakers hoort De Kort nog meer verhalen. De schoonmaakdienst kan het werk niet meer bijhouden. ‘Dat de rotzooi daartoe leidt, is een duidelijk signaal. De schoonmakers vertellen dat het alleen maar van kwaad tot erger wordt.’

Knoppen en beeldschermen

Bij de hoofdbalie doen de conciërges de lichten aan en zetten ze de bewaking af. Dat spreekt bij De Kort tot de verbeelding. ‘Je staat er niet bij stil wat er allemaal moet worden gedaan om het gebouw gebruiksklaar te krijgen. Het is een mooie plek, om eens achter alle knoppen en beeldschermen te mogen zitten. Dan zie je van achter de schermen wat zich op de school allemaal afspeelt.’

Intussen heeft Bras met zijn collega’s alle mails bekeken. ‘Daarin staan de “calls”, de meldingen met wat we de hele dag moeten doen. Bordjes en kapstokken ophangen, toners en papier bijvullen, de bestellingen.’ Ook de activiteiten in het gebouw moeten ze voorbereiden. Zo moeten ze ’s middags alle tafels uit het Atrium sjouwen. 

EHBO-gevallen vervelend

Op de vraag wat het meest vervelende onderdeel van het vak is, is Bras duidelijk: ‘Dat zijn de EHBO-gevallen. Dat is met afstand het meest vervelend. Het komt weleens voor dat er bijvoorbeeld mensen flauwvallen.’ Bras vond het leuk om over zijn werk te kunnen praten met De Kort. ‘Hij vond het interessant en voor mij is het ook leuk om te laten zien wat wij doen. Dan maak je het ook eens mee van de andere kant.’ [EvG]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Conciërge voor een dag – 29-09-2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?