Terug naar overzicht

Engels en inburgeren voor beginners

Vorig jaar startte de Avans School of International Studies met de prep course. Toen ging het om acht studenten, dit jaar volgt een groep van 45 studenten het intensieve voortraject. Elke ochtend krijgen ze Engelse les, ’s middags volgen ze vakken als (financiële) economie,  marketing, Nederlandse cultuur en studievaardigheden. ‘De intentie is dat de studenten uiteindelijk een zes halen voor hun IELTS-exam’, zegt coördinator Kitty Muffels.

Onvoldoende? Terug naar land van herkomst 

Studenten mogen alleen aan de prep course beginnen als ze een 5 of 5.5 hebben gehaald in hun thuisland voor het internationale IELTS-examen. ‘Binnen een jaar moeten ze dan op het niveau van een 6 zijn. Dat moet echt omdat ze anders van de IND terug naar het land van herkomst moeten’, legt Muffels uit. ‘Ze mogen het dus niet nog een jaar proberen.’

De studenten hebben vaak al wat Engels gehad in hun vooropleiding. ‘Maar spreken kunnen ze het niet. Daar is bijna geen aandacht voor’, zegt docent Engels Grainne Gaffney. 

Nederlandse cultuur  

Ook het inburgeren in Nederland is lastig. Daarom krijgen de studenten ’s middags les in Nederlandse cultuur en is het buddyproject opgericht. ‘Vooral Aziatische studenten vinden het moeilijk om contact te leggen. Over die drempel moeten wij ze heen helpen’, zegt Muffels.

De prepcourse is Avansbreed, momenteel volgen ook een aantal buitenlandse studenten van de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu de lessen. ‘Nadeel is wel dat zij ’s middags ook economische vakken krijgen, daar zitten ze niet echt op te wachten’, zegt Muffels. ‘De academie moet hun eigenlijk een eigen, domeingericht middaggedeelte aanbieden.’ [AR] 

Zie ook eerder verschenen bericht:

Integratie door buddyproject 02-10-09 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?