Terug naar overzicht

HAS zet akkoord op losse schroeven


Docenten verdienen al goed 

In een brief aan het personeel stelt de HAS dat ze de 137.000 euro extra subsidie die ze als kleine instelling jaarlijks zou ontvangen, liever uitgeeft om de practicum- en praktijkbegeleiders in hogere loonschalen te plaatsen. Dat zou beter passen in ons personeelbeleid dan het creëren van docentfuncties in schaal 13. ‘Onze docenten zitten al in schaal 11 of 12 en verdienen goed’, stelde bestuurslid Stef Valk gisteren in De Telegraaf. De HAS zou een ‘functiemix’ hebben die ‘zeer positief’ afsteekt tegen de landelijke cijfers.

Woedende onderwijsbond 

De Algemene Onderwijsbond is woedend over de opstelling van de HAS Den Bosch. Het convenant dat het ministerie met de diverse onderwijssectoren heeft gesloten is volgens woordvoerder Jurjen van den Bergh bedoeld om het leraarsberoep aantrekkelijker te maken. ‘De 26 miljoen euro die het hbo tot 2012 jaarlijks ontvangt is geoormerkt geld. Een hogeschool kan niet op eigen houtje besluiten om daar het salaris van niet-docenten mee te verhogen. Als de HAS onderwijsondersteunend personeel tot docent wil bevorderen, moet ze dat uit de reguliere bekostiging betalen, maar niet uit deze pot.’

Subsidie intrekken 

De AOb hoopt dat de HAS Den Bosch zich alsnog bedenkt. ‘Ten eerste zijn de salarissen van de HAS-docenten zo goed niet. Bovendien dreigt het gevaar dat de minister zijn subsidie voor de sector intrekt als één hogeschool het convenant niet nakomt.’ Dat gevaar is volgens hem niet denkbeeldig. ‘Scholen in andere onderwijssectoren moeten niet de indruk krijgen dat het geld voor docenten straffeloos aan andere zaken kan worden uitgegeven.’ [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?