Terug naar overzicht

‘In zo’n puinhoop wil ik geen les geven!’

Nijenhuis moest ’s ochtends college geven en schrok van de rommel in de collegezaal. ‘De hele ruimte lag bezaaid met blikjes, resten chips, colaflesjes, brood en wat je nog meer kunt bedenken. In zo’n puinhoop wil ik geen les geven.’

Grof vuil verzamelen 

De docent meldde de rommel bij de conciërges en twee schoonmakers kwamen de boel opruimen. ‘Die zijn met zijn tweeën alleen al twintig minuten bezig geweest om het grof vuil te verzamelen.’

Overigens is de rotzooi bij Avans geen nieuw fenomeen geeft Nijenhuis toe. ‘Vijftien jaar geleden had ik een eerste kennismakingsgesprek en zag de kantine in Breda. Dat was toen al een enorme zooi. Wat wel nieuw is, is dat de rommel niet beperkt blijft tot de kantine. Ook in leslokalen, op de gang en in Xplora is het een puinhoop.’ 

'Het gaat te ver' 

De docent heeft een klacht ingediend bij DIF en het onderwerp ook ter sprake gebracht bij de Avans Medezeggenschapsraad. ‘Het gaat gewoon te ver. Ik wil niet eerst moeten opruimen voordat ik les kan geven. Dat wil ik aangeven.’

Arnaud Opdam, adjunct-directeur van DIF, zegt dat er meerdere fronten in beweging zijn. ‘In het kader van waarden en normen wordt er een aantal experimenten opgezet in samenwerking met studenten in Tilburg. Op het moment dat daar echte oplossingen uitkomen, kunnen we die breder trekken.’

Meer verantwoordelijkheid bij de academie 

In Den Bosch is een project gaande in samenwerking met de Academie voor Financieel Management. ‘Daarin leggen we meer verantwoordelijkheid bij de academie. Door studenten in een klein gebied te roosteren, proberen we meer het idee te creëren dat het een eigen plek is.’ Dit project wordt in de tweede helft van het schooljaar geëvalueerd. 

In Breda worden gesprekken gevoerd met de sociale werkvoorziening. ‘We bekijken of we met hen een constructie kunnen aangaan. Of zij mensen hebben die de Plaza kunnen opruimen en studenten willen aanspreken op hun gedrag.’

Prullenbakken niet de oplossing 

In de, onder andere op deze website, geopperde oplossing van prullenbakken in de lokalen ziet Opdam weinig. ‘In de Plaza zie je dat mensen te beroerd zijn een meter te lopen naar de prullenbak. Dus meer prullenbakken is niet de oplossing.’ [AR] 

Zie ook eerder verschenen berichten:

Afval: 'Studenten leren het nooit' 28-09-09 

Xplora in opstand tegen etenstroep 24-09-09 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?