Terug naar overzicht

Minder ruimte voor practica in techniekhal

Directeur Roel Fiolet van de Academie voor Industrie & Informatica was al begonnen met het ‘upgraden’ van de hal. ‘We hebben vijf verouderde machines afgevoerd. Een nieuwe proefopstelling voor practica bij Industriele Automatisering is inmiddels geleverd. De vernieuwing qua materiaal is dus al gaande.’

Facelift

Het belangrijkste is dat de hal vooruit kan tot in ieder geval 2015. ‘Er klonk een algemene roep om een facelift. Die is nodig. De ruimte beter benutten wordt steeds belangrijker vanwege de drukte op Avans. We zitten hartstikke vol. De studenten zaten laatst op de trappen.’ Daarom komen er voor de techniekstudenten interactieve lessen via de computer. ‘Het digitale is geen vervanging, maar aanvullend. De efficiency van de ruimte wordt op die manier vergroot’, stelt Fiolet.

Ook wil de academie studenten werkplekken aanbieden in de hal. ‘Automatisch zullen vooral techniekstudenten daar gebruik van maken. De ruimte spreekt hen meer aan. Voor een deel wordt het dan ook een soort Xplora, naast praktijkruimte.’ De plannen voor de precieze invulling zijn nu volop in ontwikkeling.

Practicumruimte verloren

Ad Spijkers, docent Werktuigbouwkunde, begrijpt de ingreep. Maar hij staat niet te springen om praktijkruimte in te leveren. ‘Sinds dit jaar hebben we al veel ruimte verloren met de komst van Communication and Multimedia Design. Ik vind het niet zo’n beste ontwikkeling als dat nog meer verandert. Zeker in ons vak heb je voor een groot deel practica nodig. Of dat nu frezen is of een beschakeling in elkaar zetten. Dat moeten studenten een keer hebben gedaan.’

Achter een machine staan

De digitale aanvulling hoort volgens Spijkers wel bij de tijd. ‘Natuurlijk, in werkelijkheid gebruik je steeds meer de computer. Maar een jonge techneut moet, al is het maar voor zijn gevoel, weten hoe het is om met machines te werken. Alleen dan kun je computerprogramma’s van de juiste input voorzien.’

Zo denkt ook Ronald Boer, instructeur bij Electrotechniek, erover. ‘Je kunt geen vakmensen opleiden vanachter een computer. Die moeten gereedschap in hun handen hebben gehad en achter een freesmachine hebben gestaan. Voor harde techniek heb je nu eenmaal practicumruimte nodig. Dat verwachten de studenten ook die zo’n vak kiezen.’ [EvG,CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?