Terug naar overzicht

Vrouwen verwerven meeste stemmen

In drie dagen tijd brachten 429 studenten hun stem uit. Amber Bot rolde daarbij als glorieuze winnaar uit de bus (zie tabel). De tweedejaarsstudent Sociaal Pedagogische Hulpverlening in Breda verwierf maar liefst 42 procent van de stemmen. Ze wordt op gepaste afstand gevolgd door Linsey van Oers en Debby van Ham. De twee vrouwen verzekerden zich eveneens van een plaatsje in de AMR met respectievelijk 18 procent en 13 procent van de stemmen. 

Het zestal wordt gecompleteerd door de mannen Jop Hellegers (11 procent), Jochem Berk (9 procent) en Sasa Lakic (3 procent). De twee overgebleven kandidaten, Jos Kusters en Sara Mirsjepanj, behaalden te weinig stemmen en moeten het voorlopig doen met een plek op de reservelijst. Van de zes nieuwe leden studeren er overigens vier in Breda, twee studenten zijn afkomstig uit Den Bosch.

Verbaasd

‘Ik vraag mezelf ook af hoe ik dat voor elkaar heb gespeeld’, zegt Amber Bot verbaasd. ‘Ik ben natuurlijk de enige kandidaat die geen economiestudie volgt. En ik heb niet alleen aan studenten van mijn eigen academie gevraagd om op mij te stemmen. Veel vrienden van mij zitten bijvoorbeeld bij ICT.’

‘Ik richt me wat minder op geldzaken’, vervolgt Bot. ‘Ik heb er geen boodschap aan als ze zeggen dat er ergens geen geld voor is. Economiestudenten zijn wat dat betreft meer zwart-wit. Ik kan wel voor wat kleur zorgen. Verder wil ik me vooral met studentenzaken bezighouden. Maar ik kijk ook naar wat we voor docenten kunnen verbeteren. Het moeten verbeteringen zijn voor meerdere partijen.’

Zelf ondernemen

Debby van Ham, tweedejaars Advanced Business Creation (ABC) in Den Bosch, is vooral benieuwd wat ze in de AMR vanuit haar eigen opleiding kan bijdragen: ‘Bij ABC krijgen we bijvoorbeeld op een andere manier les. Studenten kunnen zelf projecten aandragen, ze moeten dingen zelf ondernemen. Je zit daardoor als student creatiever op school en dat kan ook later in het zakelijke leven goed van pas komen.’

Vrouwelijke charme

Op de vraag waarom de vrouwelijke kandidaten zoveel stemmen binnen hebben gesleept, moeten de twee kersverse raadsleden het antwoord schuldig blijven. Bot: ‘Misschien komt het wel doordat vrouwen meer moeite doen om stemmen te winnen.’ Van Ham: ‘Wij hebben onze vrouwelijke charme natuurlijk, haha! Nee, ik heb geen flauw idee hoe dat komt.’ [CT]

De volledige uitslag:

Naam Academie Aantal Stemmen Percentage
Amber Bot Academie voor Sociale Studies, Breda 182 42,4
Linsey van Oers Academie voor Marketing en Business Management, Breda 79 18,4
Debby van Ham Academie voor Marketing, Den Bosch 57 13,3
Jop Hellegers Academie voor Management en Bestuur, Den Bosch 47 11,0
Jochem Berk Academie voor Algemeen Financieel Management, Breda 40 9,3
Sasa Lakic Academie voor Deeltijd, Breda 14 3,3
Sara Mirsepanj Academie voor Financieel Management, Den Bosch 6 1,4
Jos Kusters Academie voor Financieel Management, Den Bosch 4 0,9

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?