Terug naar overzicht

‘We gingen af en toe op onze bek’

Naast vier dagen regulier onderwijs volgen de havisten twee jaar lang één dag in de week een apart project: het International Business College. Dat vindt hoofdzakelijk plaats op de middelbare school. Maar tijdens hun laatste jaar neemt Avans een blok voor haar rekening en zitten de scholieren tien weken lang in de Bossche collegebanken.

Hbo-module

De Academie voor Marketing, de Academie voor Financieel Management en de Academie voor Management en Bestuur leveren alle drie een docent voor het project en zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de inhoud van de hbo-module. ‘De module bestaat uit vakken die allemaal met ondernemen te maken hebben. Daarnaast krijgen ze zicht op wat het onderwijs op deze drie academies inhoudt’, vertelt Martin Spierings, één van de Avans-docenten.

Want behalve dat het Willem van Oranje College haar scholieren uitdagend onderwijs kan bieden, heeft ook Avans baat bij de samenwerking. ‘De scholieren kunnen in ons straatje kijken en weten beter wat ze kunnen verwachten van het hbo. Maar voor ons is natuurlijk vooral gunstig dat we onze naamsbekendheid vergroten en deze scholieren eerder hier komen studeren.’

Certificaat

Na het goed afronden van de module ontvingen de scholieren een certificaat. ‘Ze krijgen er verder geen studiepunten voor’, verduidelijkt Spierings. ‘De stof van de module kom terug in verschillende vakken. Het is heel ingewikkeld om daar studiepunten of een vrijstelling voor te geven. De scholieren zullen het moeten doen met de extra kennis die ze vergaren.’

Op onze bek

Voor de scholieren was de omschakeling naar de hogeschool even wennen: ‘De docenten houden hier veel minder je handje vast’, vertelt één van de scholieren, Jimmy Ramsteijn. ‘Daardoor gingen we in de eerste twee weken af en toe op onze bek, omdat we nog niks af hadden. Maar het bevalt me wel dat je vrijer wordt gelaten, want dan leer je tenminste zelfstandig werken.’

Toch is de module volgens Ramsteijn vooral een kans om kennis te maken met het hoger onderwijs: ‘Toen ik me opgaf, wist ik niet wat ik wilde gaan doen na de havo. Maar ondernemen spreekt me altijd al aan. Nu weet ik zeker dat ik dadelijk een economische opleiding ga doen. Of dat bij Avans is? Daar ben ik nog voor aan het rondkijken.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?