Terug naar overzicht

‘Bedrijven zonder ziel gaan dood’

Het is een mooie beeld, zo’n klein oud mannetje – De Blot is de 85 inmiddels gepasseerd – die een grote zaal met studenten toespreekt. Die zitten geboeid te luisteren en schrijven driftig mee. Hij drukt ze op het hart dat een bedrijf méér is dan harde cijfers. ‘Deskundigheid, inspiratie en samenwerken doen niet voor elkaar onder. Je moet niet alleen in concepten denken, maar ook luisteren naar je gevoel.’

Concentratiekamp overleefd door vriendschap

De crisis en hebzucht in de wereld grijpt De Blot aan om bij Avans stil te staan bij de mens in de organisatie. Muisstil is het als hij vertelt dat hij jarenlang in een concentratiekamp heeft gezeten. ‘Slechts een paar mensen overleefden het, dat kwam door mijn vrienden. Als ik die niet had, stierf ik ook. Het hield de hoop levend.’

Voor een organisatie kan vriendschap ook een grote waarde hebben, volgens hem. ‘Zorgen voor elkaar, openstaan voor elkaar en leren van elkaar. Dat zijn grondwaarden voor elke organisatie en ieder mens. Medeverantwoordelijkheid nemen is belangrijk. Wie in het concentratiekamp alleen kon denken aan “hoe kom ik eruit”, kwijnde weg.’ Juist van angst ga je falen, bepleit de professor.

Banken zijn ‘levende wezens’

Volgens De Blot heeft iedere ondernemer een eigen unieke inspiratiebron in zijn hart. Ook banken zijn volgens hem ‘levende wezens’. ‘Het kunnen niet alleen structuren zijn, dan gaan ze dood. Dat gebeurt met plannen zonder bezieling. Kijk maar naar ABN Amro. Autofabriek Ford heeft aandelen voor de shareholders. Toyota heeft ze ook, maar uit een andere filosofie. Zij doen dat om de omgeving te verrijken. Dat is een spirituele vorm van nadenken.’

Gepassioneerd verhaal

De lezing valt tweedejaarsstudent Personeel en Arbeid Noortje van der Knaap niet tegen. ‘Bijwonen is vrije keus, maar met een samenvatting kunnen we een extra punt verdienen op het tentamen. Maar ik heb er zeker geen spijt van’, zegt ze. Medestudent Marije Busser heeft er ook wat van opgestoken. ‘Hij is heel gepassioneerd in wat hij doet. Daarom wist hij me wel te raken met zijn verhaal.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?