Terug naar overzicht

Duurzaamheid zichtbaar maken

‘Iedereen is op zijn manier bezig met duurzaamheid. Het probleem is dat het begrip hierdoor erg diffuus wordt. Niemand heeft er dan grip op’, zegt Jan Venselaar, lector Duurzame Bedrijfsvoering. 

Expertise 

Avans is leider van het platform Duurzaam Beroepsonderwijs in Brabant. Met een lectoraat Duurzame Energie, Innovatie Bouwproces & Techniek, Human Resource Management en het lectoraat van Venselaar zelf, beschikt Avans over veel expertise rondom het onderwerp.  ‘De Avanslectoraten worden geregeld betrokken bij internationale en regionale projecten rondom het thema’, zegt Venselaar.

 ‘De lectoraten hebben veel raakvlakken. Om onze kracht te bundelen en onszelf binnen en buiten Avans zichtbaarder te maken, wordt een Expertisecentrum Duurzame innovatie opgericht.’

Bekendheid vergroten 

Venselaar denkt op die manier nog krachtiger naar buiten te kunnen treden. ‘Het organiseren van een goed congres bijvoorbeeld. En dat kan ook de bekendheid binnen Avans met wat er al gebeurt op het gebied van duurzaamheid vergroten.’

Venselaar zelf geeft binnen zijn lectoraat vooral advies aan het Midden-en Kleinbedrijf. ‘Veel ondernemingen doen sporadisch iets aan duurzaamheid, maar dat werkt niet. Het moet opgenomen zijn in het businessplan.’ Volgens de lector hoeft duurzaamheid de onderneming niet op kosten te jagen. ‘Juist niet. Als je het goed doet bespaar je juist.’

Studenten gezocht 

Voor zijn eigen lectoraat is Venselaar altijd op zoek naar studenten en medewerkers die hem willen ondersteunen binnen de diverse projecten. 'Duurzaamheid heeft de toekomst. Daarom is het belangrijk dat studenten er nu wat van meekrijgen zodat zij dat in de toekomst kunnen toepassen binnen ondernemingen.' [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?