Terug naar overzicht

Groninger studenten bezetten universiteit

De studenten kwamen binnen door zich te vermommen als Sinterklaas en Zwarte Piet, meldt het Groningse universiteitsblad UK. Het zou gaan om een groep van veertig studenten. De politie was aanwezig maar nog niet in actie gekomen.

Woedende studentenpartijen 

Begin deze maand stemde een meerderheid van de Groningse universiteitsraad voor de maatregel die eerstejaars ertoe dwingt een bepaald aantal studiepunten te halen om verder te mogen studeren. De steun van de kleine studentenpartij Lijst Calimero gaf daarin de doorslag, tot woede van de twee andere studentenpartijen, de Studenten Organisatie Groningen (SOG) en de Groninger Studentenbond (GSb). Zij zien de discussie rond het bsa als 'een symptoom van een veel groter probleem.' 'Het bsa is ons opgelegd zonder dat we ook maar de kans hebben gekregen om er inhoudelijk over te spreken', klaagt GSb-voorzitter Wiebe Geert de Groot.   

De GSb voert vandaag actie tegen de maatregel, maar ontkent betrokken te zijn bij de bezetting. 'Wij zijn een groep individuele studenten die bezorgd zijn om de kwaliteit van het onderwijs aan de RUG', zegt een studentbezetter die anoniem wil blijven. 'Er is steeds minder individuele begeleiding, de collegezalen worden groter en de voorlichting slechter. Het bestuur moet de politiek om meer geld vragen. Want het bsa lost het probleem niet op.'

Medezeggenschap geblokkeerd 

De studentenpartij GSb zegt in een persbericht 'verrast en ook enigszins geschrokken' te zijn over de bezetting, maar kan zich ook 'zeer goed voorstellen' dat het de studentbezetters 'zo hoog zit dat ze tot deze actie zijn overgegaan, nu de weg via de medezeggenschap geblokkeerd lijkt te zijn.'

Overigens wordt het bindend studieadvies gebruikt aan alle hogescholen, waaronder Avans, en bijna alle universiteiten. Naast de Rijksuniversiteit Groningen, heeft alleen de Universiteit Wageningen nog geen bsa. [IB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?