Terug naar overzicht

Kwaliteitsimpuls voor docenten in Zuid-Afrika

In het project Global Media Aid zijn 115 studenten bezig met wereldproblemen. De Verenigde Naties heeft acht millenniumdoelen opgesteld, die de situatie in de armste landen van de wereld moet verbeteren. De studenten gaan een poging wagen oplossingen te vinden voor deze problemen, met het gebruik van beschikbare nieuwe media. Hun plannen presenteren ze na twaalf weken op een eindexpositie. 

Educatie voor iedereen

De studenten zijn net twee weken onderweg met het onderzoek naar ‘hun’ land. De groep van Mathijs Peerboom is aan de slag gegaan met Zuid-Afrika. ‘De eerste week hebben we veel informatie over het land gezocht. Als millenniumdoel hebben we gekozen voor “educatie voor iedereen”. We willen ons specifiek gaan richten op de docentenrol.’

Het ligt voor de hand om voor beter onderwijs te zorgen met geld en materiaal. Juist daarom koos de groep voor docenten. ‘Er moet nog veel gebeuren voor hen. Soms doen ze maar wat, als ze de methodes zelf niet snappen. Ze worden onderbetaald en komen geregeld niet opdagen’, weet Mathijs. ‘We willen ervoor zorgen dat ze echt wat kunnen overbrengen. Door beter onderwijs heb je ook minder criminaliteit en minder armoede.’

Chatten met Afrika

Voor de informatie is het belangrijk om een contactpersoon in het land te hebben. ‘We chatten veel met mensen daar en ik heb een tante die daar woont’, zegt Mathijs. Uit een inventarisatie bleek dat 88 procent van de inwoners een mobieltje heeft en dat er 137 radiozenders, 92 televisiezenders en bijna vijftig grote kranten zijn.

De volgende stap van hun onderzoek is hoe ze hun probleem gaan oplossen en welke media ze daarvoor gaan inzetten. ‘De oplossingen worden in januari gepresenteerd in Breda’, zegt student Marco de Groen. Hij is verantwoordelijk voor de publiciteit van Global Media Aid. ‘Onze site komt vrijdag online.’ Een expo-team, dat de locatie van de expositie moet regelen, zit ook al volledig in de stress om de juiste plek te vinden. ‘Bloos is aan het verbouwen en Elektron ook al. We moeten dus op zoek gaan naar iets anders.’ [EvG]

Zie ook eerder verschenen artikelen:

Expositie tegen armoede en honger – 16-01-2009

Armoede oplossen met nieuwe media – 24-11-2008

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?