Terug naar overzicht

Lector Innovatie Bouwproces belooft actie

Drijvend wonen

Speerpunt van het lectoraat is namelijk het actie-onderzoek, waarbij studenten en bedrijven intensiever samenwerken. Ravesloot geeft een voorbeeld: ‘Er was een bedrijf dat wilde meedoen aan een prijsvraag voor drijvend wonen in Amsterdam. Ze zochten acht studenten die konden helpen bij het ontwikkelen van een plan. Die samenwerking levert beide partijen iets op. Het bedrijf kan meedoen aan de prijsvraag en de studenten krijgen hierdoor meer bagage.’

Dat laatste ziet Ravesloot als de voornaamste taak van het lectoraat: ‘Nu komen er uit het bedrijfsleven geluiden dat studenten meteen na het afstuderen nog niet zelfstandig kunnen werken. Ze hebben nog onvoldoende bagage. Daarom zoek ik als lector voordurend verbindingen tussen bedrijfsleven, studenten en docenten om zo de bagage van studenten te vergroten.’

Begroeide daken

Voor de toekomst heeft Ravesloot ook al een aantal onderzoeken in petto: ‘In laboratoria in Den Bosch gaan studenten begroeide daken onderzoeken. Allerlei bedrijven brengen die daken op de markt waarbij ze allerlei eigenschappen beloven. Hun begroeide daken isoleren beter, houden water vast en gaan langer mee dan gewone daken. Maar er is nergens getest of die beloftes wel kloppen.’

‘Nu willen we dit door studenten laten testen door ze bij wijze van spreken met een gietertje boven een vierkante meter dak te laten staan.’ Maar het gaat niet alleen om het testen van de daken, verduidelijkt Ravesloot: ‘Als je al die daken met elkaar gaat vergelijken, komt er op een gegeven moment een bepaalde maatstaf uit, een classificatie.’

Actie

Tijdens de lectorale rede gaat Ravesloot uitgebreid in op deze actieplannen. Ook dan komt er actie belooft de lector: ‘Ik ben niet de hele tijd als enige aan het praten. Mensen uit mijn kenniskring komen aan het woord. Daarnaast betrekken we de aanwezigen er bij door vragen stellen.’

De lectorale rede van het lectoraat Innovatie Bouwproces & Techniek vindt plaats op 12 november tussen 15.00 – 17.00 uur in Den Bosch. Geïnteresseerden kunnen zich via internet inschrijven. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?