Terug naar overzicht

‘Meesterkraak’ boven Bossche Kruidvat

In heel Nederland werden afgelopen weekeinde 21 woningen gekraakt. Ook in onder andere Breda, Etten-Leur en Eindhoven was het raak. Maar Kaj (25) denkt dat in Den Bosch misschien wel de mooiste kraak is gezet. ‘Het pand staat al bijna vijftien jaar leeg. Het stond al lang bovenaan ons lijstje, dit was een mooi moment om het te doen.’

Anti anti-kraakwet

De oud-kunststudent blijft zijn punt maken, of de anti-kraakwet er nu is of niet. ‘In elke grote stad in Nederland staat te veel woonruimte leeg in de binnenstad.’ Hij schat dat er in Den Bosch wel tweehonderd woningen boven winkels leegstaan. ‘Daar kunnen we het woningtekort in de stad een heel eind mee oplossen.’

Sinds vorig jaar was duidelijk dat er een anti-kraakwet aan zat te komen. ‘Toen hebben we een ander pand in het centrum gekraakt en zijn daar een informatiewinkel begonnen. We hebben meteen de deuren opengegooid en exposities gehouden.’ Wat Kaj steekt, is dat er zoveel panden leegstaan, terwijl genoeg mensen hard woningen zoeken. 

Ruimte nodig voor atelier

En vooral ook kunstenaars zijn op zoek naar ruimte. De Bossche kunstacademie heeft de kraakbeweging in de stad altijd gevoed. ‘Je hebt als kunstenaar toch ruimte nodig voor een atelier. Eén van de andere krakers is een oud-studiegenoot van me. We zijn drie jaar geleden afgestudeerd. Destijds zaten er meer krakers op de kunstacademie. Nu zijn dat er niet veel meer.’

Kaj is niet van plan zich te laten afschrikken door de nieuwe wet. ‘Het is raar dat ik ineens een jaar de cel in moet, als ik gewoon blijf doen wat ik al jaren doe. De binnenstad hier is compleet dood. Het is leuk om te winkelen, maar nog leuker als er ook gewoon mensen wonen.’ 

Politie

De politie is al twee keer langs geweest. Kaj: ‘Om te kijken of het gekraakt was en of de winkel in het huis erboven nog ruimte in gebruik had. Dat was niet zo.’ Hij is niet bang buiten te worden gegooid. ‘Je leert wel met de politie omgaan. We willen nu in gesprek met de eigenaar en voorlopig hier blijven wonen.’

Op last van de brandweer is de krakers verzocht vandaag het pand te verlaten. Het vervallen huis is brandonveilig. ‘Nog een reden om ons te laten zitten, zodat wij het wél brandveilig kunnen maken’, meent Kaj. ‘Het pand moet toch een functie krijgen en weer in gebruik worden genomen.’

Krakers vertrokken

Na een gesprek met de Bossche wethouder Geert Snijders zijn de krakers dinsdag later op de dag vertrokken uit het pand. Dat meldt het Brabants Dagblad vandaag. De wethouder had ze tot woensdagochtend 9 uur gegeven om er weg te gaan. Snijders beloofde de mogelijkheden om te wonen boven winkels te onderzoeken. Daar gingen de krakers mee akkoord. 'Het was onze bedoeling om dit op de kaart te zetten', aldus kraker Meindert in de krant. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?