Terug naar overzicht

Rede lector tegelijk in Heerlen en Den Bosch

Elektrische auto 

Naast de grote beamer en camera’s, valt ook de elektrische auto op die voor de hoofdingang van Avans geparkeerd staat. Deze is speciaal uit Heerlen naar Den Bosch gereden om de lectorale rede op te sieren. Eén probleempje: de batterij is leeg.

‘Er kan nu nog tien kilometer mee gereden worden’, zegt organisatrice Astrid Damen van de Diensteenheid Marketing Communicatie en Studentenzaken. ‘Hij kan bij het transferium hiernaast worden opgeladen. Maar wie hem terugrijdt, dat moeten we nog even bekijken.’ Avans en de Hogeschool Zuyd werken samen in het lecoraat van Ravesloot.

Ecologische en economische crises

Voordat de lector zelf aan het woord komt, lichten leden van de kenniskring onderzoeken  toe die ze gaan houden. Zo wil Avansdocent Joop de Zwart een bijdrage leveren op het gebied van filosofie en organisatie. ‘De faalkosten rijzen de pan uit. Ecologische en economische crises dwingen ons tot creativiteit. Daarvoor moeten we experimenteren.’ 

Verbeteren van de bouw

Christoph Ravesloot oppert zijn ideeën voor het verbeteren van de bouw. ‘Door de huidige manier van energiezuinig bouwen zullen er voortijdig mensen sterven’, schokt hij het publiek. ‘Door het ontbreken van kou komt er makkelijker legionella en huisstofmijt in de huizen. We moeten op het juiste moment ingrijpen, want de hbo’ers van nu krijgen dat straks als managers van de bouw op hun bord.’

Ravesloot beschrijft een onderzoek dat hij heeft gehouden. ‘Het organiseren en samenwerken zijn de grootste problemen in de bouw. Wil je deze verstoringen voorkomen, dan moet je daarover vergaderen met alle partijen.’ Ravesloot introduceert een checklist, de kennismatrix, die elke partij kan invullen. ‘Je moet van elkaar weten wat je kunt. Via deze matrix zie je of je alles samen kunt oplossen.’

Lectorenketting

Goed samenwerken is volgens Ravesloot essentieel. ‘Het probleem oplossen moet centraal staan. Daar gaan we nieuwe methodes voor vinden. We weten alleen nog niet welke dat gaan worden.’ Het is een abrupt einde van zijn betoog, dat uit twee delen bestaat. Vandaag volgt de tweede helft in de Hogeschool Zuyd. De lectorenketting van Avans kreeg hij alvast omgehangen door de bestuursvoorzitter van Avans Frans van Kalmthout. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?