Terug naar overzicht

‘Verplicht’ aan vrijwilligerswerk

‘Het idee is dat medewerkers en studenten op eigen initiatief een bijdrage leveren aan de maatschappij’, vertelt Lidwien Jacobs, docent aan de Academie voor Marketing in Den Bosch en één van de management potentials. ‘Het mag van ons binnen Avans gewoon worden dat iedereen naast zijn studie of werk actief is in de samenleving. Bij bedrijven is dit heel gebruikelijk en er is nu ook binnen de HBO-raad veel aandacht voor het thema maatschappelijke vorming.’

Sportevenement

Maar waar moeten we aan denken? Jacobs: ‘We hebben het niet over oude dametjes helpen bij het oversteken. Dat is ook goed, maar dat kan in principe iedereen. Wij kunnen beter iets aanbieden dat innovatief is en dat techniek en leiderschap vereist. Denk bijvoorbeeld aan een groot sportevenement voor gehandicapten. Avans kan al haar knowhow van planning tot marketing bij elkaar brengen om zoiets te organiseren. Docenten zouden gezien hun kwaliteiten ook kunnen denken aan bestuurstaken in onderwijs of innovatieve projecten.’

Camera

Met een camera in haar hand peilde Jacobs hoe er in de Bossche wandelgangen over het plan werd gedacht. Tegelijkertijd werden ook via Twitter statements van studenten en medewerkers vergaard. Daarnaast boorden de vijf management potentials hun eigen netwerk aan om te kijken welke instellingen en bedrijven bij het plan betrokken konden worden.

Tijdens een presentatie aan de stuurgroep van het Management Potential Programma kwamen alle meningen samen. Jacobs: ‘In de regel vonden studenten het een hele omschakeling. Maar dan heb  ik het over studenten die nog niets aan maatschappelijke vorming doen. Andere studenten vonden het juist niet meer dan normaal.’

Praktijk

Langzaam moet het plan in praktijk worden gebracht. De Academie voor Sociale Studies in Den Bosch en de Academie voor Industrie & Informatica nemen hierin een voortrekkersrol. Jacobs: ‘Samen met studenten en medewerkers gaan ze bedenken wat ze kunnen aanbieden en hoe studenten hiervoor uiteindelijk zelfs studiepunten kunnen krijgen. Maar dat is nog ver weg. Klein beginnen is de kracht.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?