Terug naar overzicht

Werk is prioriteit voor ex-gedetineerde

Daklozen in criminaliteit

Viceburgemeester Linda Gibbs van New York heeft een feestweek. Burgemeester Bloomberg won afgelopen week de verkiezingen, wat betekent dat ook Gibbs nog vier jaar verder kan met haar werk. Dat hield vooral in het aantal daklozen terug te brengen. ‘Daklozen komen vaak uit de gevangenis en mensen die dakloos worden, gaan vaak de criminaliteit in’, legt ze uit.

Ook jeugdcriminaliteit bestrijden vindt ze belangrijk. Ze bracht het aantal kinderen in pleeggezinnen de laatste jaren terug van 40.000 naar 16.000. ‘We hebben meer mogelijkheden zoals alternatieve straffen. Daar ligt ons succes. Het is beter voor de jeugd, de rechters en de aanklagers om meer opties dan celstraf te hebben.’ 

Minder iPods gestolen

Aandacht voor de familie en hulp thuis helpt volgens haar. ‘Alleen door de familie erbij te betrekken kun je succesvol recidive bestrijden.’ Onderzoeken laten forse dalingen in recidive zien in New York in 2008. ‘De recidive bij jeugd met een lage risicofactor is veertig procent gedaald, en dat zonder dat ze één nacht in de cel hebben gezeten. De politie is erg blij dat er minder iPods worden gestolen’, grapt ze. ‘We moeten meer naar individuen kijken, er zitten nog steeds teveel mensen in de cel.’

Jaarlijks 700.000 mensen uit de cel

Mindy Tarlow helpt ex-gedetineerden aan een baan. ‘Werk zoeken en houden is een groot probleem voor deze mensen. Jaarlijks komen er 700.000 mensen vrij in Amerika. Tweeduizend ervan helpen wij er op jaarbasis aan een baan’, vertelt ze. Eenderde van haar cliënten is tussen de 18 en 25 jaar oud. Haar initiatief zorgt voor een mindere kans op recidive, blijkt uit onderzoek. ‘Werk vinden is makkelijker als je al een baan hebt en je hebt geen veroordeling achter je naam.’

Ze geeft ex-gedetineerden jobtraining. ‘We zorgen ervoor dat ze aan het einde van elke werkdag een cheque in hun hand hebben, dat zorgt voor een machtig gevoel en motiveert. We zorgen ervoor dat ze op verschillende plekken ervaring opdoen en uiteindelijk een fulltime baan krijgen. Na een jaar evalueren we alles samen met die persoon. Zo houden we ze lang in het oog.’

Pistool inruilen voor baan

Divine Pryor had zelf een criminele jeugd. Nu is hij de baas van een bedrijf dat jongeren helpt hun studie of werk op te pakken. ‘Mensen die het probleem vormden, worden de oplossers’, is zijn filosofie. Hij wil laten zien dat je ook met een crimineel verleden een mooie toekomst kunt hebben. ‘Het zijn geen slechte mensen, maar mensen die iets slechts hebben gedaan. Ze willen ook gewoon hun kinderen verzorgen. Zelf heb ik ook ooit foute keuzes gemaakt, maar je kunt daarna veel bereiken.’

Drugdealers zijn intelligent en kunnen hun talenten voor bedrijven inzetten, bepleit Pryor. ‘Het is een andere benadering dan we gewend zijn. Maar laat ze hun pistool inruilen voor een baan.’ De jongeren worden vooraf geselecteerd en moeten gemotiveerd zijn om uit het wereldje te stappen. Hij heeft een project ontwikkeld om ze 24 uur per dag bezig te houden. ‘Daardoor hebben ze simpelweg geen tijd meer om crimineel bezig te zijn.’ [EvG]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?