Terug naar overzicht

Achteloze winnaar Hyperlinkprijs

Zijn uitnodiging voor de bijeenkomst met de prijsuitreiking zag De Waard helemaal niet als voorteken. ‘Ik wist niet eens dat die prijs bestond. Ik wilde gewoon goede cijfers halen’, zegt de achteloze winnaar. Hij haalde zijn propedeuse met ruim een acht gemiddeld.

Knokken in de vakantie

‘Ik heb er wel voor moeten knokken in de zomervakantie’, zegt De Waard. Op vakantie in Amerika zat hij gewoon zijn wiskunde te bestuderen. ‘Op het mbo heb ik helemaal geen wiskunde meer gehad. Dat ik het op Avans weer kreeg, was wel even wennen. Ik heb er ook bijles voor gehad, want voor mijn eerste tentamen had ik een vier. Nu is het zelfs mijn hoogste cijfer: een negen’, vertelt De Waard.

Voortraject met mbo’s

Om de aansluiting voor de mbo’ers te verbeteren, starten de ICT-opleidingen van Avans in samenwerking met mbo’s een voortraject. Die samenwerking heeft de naam Hyperlink. De studenten die willen doorstromen naar het hbo kunnen vanaf februari vijftien vrijdagen voorbereidingslessen volgen op Avans. De Waard zou daar wel gebruik van maken. ‘Dat helpt, denk ik, om de kloof wat te dichten. En je komt erachter of het iets voor je is.’ 

Uitdagend genoeg

Eerstejaarsstudent Patrick Decoster komt ook van het mbo. Hij studeert Technische Informatica. ‘Dat is in elk geval uitdagend genoeg’, lacht hij. ‘Je moet veel verslagen maken. Ik stelde dat altijd zo lang mogelijk uit.’ De vijftien vrijdagen ter voorbereiding op het hbo vindt hij een goede zaak. ‘Je begint hier wel op instapniveau, maar het wordt wel snel moeilijk.’

Betere instroom

Petra Koenders, directeur van de Academie voor ICT & Business, is blij dat er actie is ondernomen met de mbo’s. ‘De betrokkenheid is er. Het gaat ons niet om meer instroom, maar vooral om een betere instroom. En minder studie-uitval.’ Ze verwacht dat de eerste lichting in februari uit zo’n twintig studenten bestaat. ‘Studenten hebben nu de kans om in drie jaar hun mbo-diploma te halen en daarna in drie jaar ook bij ons.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?