Terug naar overzicht

AI&I krijgt fabriek van twee ton

Sinds deze week staat er in A007 een heuse miniatuurfabriek. Met de opstelling kunnen productieprocessen van bedrijven worden nagebootst. ‘Het is vooral bedoeld om onze studenten wegwijs te maken op het gebied van Industriële Automatisering’, legt docent Martin Roodenburg uit, ‘Om ze te laten zien hoe je productieprocessen uit een fabriek automatische kunt laten verlopen.’

Simulatiesoftware

Volgens Rodenburg kunnen studenten dit niet alleen op de computer leren: ‘Als je studenten alles leert in een gesimuleerde omgeving is de stap naar de beroepspraktijk vaak te groot. Vergelijk het met autorijden. Dat kun je wel simuleren, maar het voelt heel anders om in een echte auto te rijden. Bovendien is simulatiesoftware ook behoorlijk prijzig.’

Praktijkonderwijs is belangrijk voor studenten onderstreept Rodenburg: ‘In de omgeving van Den Bosch zitten veel bedrijven die zich bezighouden met productie-automatisering. Zij vragen om studenten die in praktijk zulke processen hebben ervaren. Met de opgedane kennis kunnen onze studenten in heel Europa terecht.’

Convenant

Naast de presentatie sloot de academie een convenant met vier vooraanstaande bedrijven uit de technische sector die een vestiging hebben in de regio. Everest en Infosupport zijn grote spelers in de ICT-wereld, Festo roert zich nadrukkelijk op het gebied van industriële automatisering en Wärtsilä is toonaangevend in de wereld van scheepsbouw.

Met het convenant wordt de samenwerking tussen de bedrijven nog verder gestimuleerd volgens Frans van Kalmthout, lid van de Raad van Bestuur van Avans: ‘Hiermee zeggen we nog nadrukkelijker tegen elkaar dat we samen willen werken. Het gaat niet alleen om gastdocentschappen of het leveren van stagiaires. De bedrijven denken echt mee over nieuw onderwijs.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?